Šef UN-a: Palestinci imaju pravo izgraditi neovisnu državu. Svi to moraju priznati

Foto: EPA

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas je rekao da je "jasno i opetovano odbijanje rješenja s dvije države koje dolazi iz najviših redova izraelske vlade neprihvatljivo", pozivajući također na sveobuhvatniji pristup humanitarne pomoći diljem Pojasa Gaze.

"Ovo odbijanje i uskraćivanje prava palestinskom narodu da ima državu moglo bi na neodređeno vrijeme produžiti sukob koji je postao glavna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti", naglasio je u New Yorku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivi se rješenju s dvije države. Prije dva dana je izjavio da bi bilo kakva palestinska država predstavljala ''egzistencijalnu opasnost'' za Izrael. 

"Humanitarna situacija je užasavajuća"

"Svi moraju priznati pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu, potpuno neovisnu državu. I svako odbijanje prihvaćanja dvodržavnog rješenja mora biti odlučno odbijeno", naglasio je Guterres, izrazivši vjerovanje da je takvo rješenje "jedini put za postizanje trajnog i ravnopravnog mira u Izraelu, Palestini i cijeloj regiji".

Guterres je rekao Vijeću sigurnosti da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi "užasavajuća" i da "ljudi u Gazi ne samo da riskiraju da ih ubije nemilosrdno bombardiranje nego da postoji i sve veća mogućnost zaraze hepatitisom A, dizenterijom, kolerom.

"Cijela populacija Gaze suočava se s razaranjem razmjera i brzine bez premca u novijoj povijesti. Ništa ne može opravdati kolektivnu kaznu nad palestinskim narodom", rekao je Guterres UN-ovu Vijeću sigurnosti. 

Pročitajte više