Otkriveno na što je Agrokor potrošio kredit Sberbanka od 100 milijuna eura

Foto: FAH

MARIO HENJAK, predsjednik Uprave Sberbanke dao je izjavu za javnost o kreditiranju Agrokora.

"U moje ime i cijele Sberbanke, znam da cijela javnost očekuje dodatna pojašnjenja, pa mi dozvolite samo ukratko. Kao što znate, Sberbanka aktivno prati grupaciju Agrokor i upravo ovih dana i sada s gospodinom Ramljakom i cijelim njegovim timom dosta otvoreno razgovaramo o nastavku te suradnje. Dakle, to bih prvo htio naglasiti.

Drugo, spominjao se dosta u medijima ovaj naš zadnji kreditni aranžman, od 100 milijuna eura. Dakle, to je kredit koji smo odobrili i pustili prije mjesec dana. Cijeli taj kredit je bio u funkciji i stabilizaciji situacije", rekao je Henjak.

75 milijuna eura za plaćanje dobavljača, a 4 milijuna za plaće zaposlenika Agrokora


"Točan iznos, mogu vam i to reći, od 75 milijuna eura išao je na plaćanje dobavljača. 21 milijun eura je išao na plaćanje poreznih obveza, a 4 milijuna eura je išlo za plaće zaposlenika Agrokora. To je omogućilo stabilizaciju poslovanja i to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi", dodao je.

Upitan koji je uvjet za nastavak kreditiranja Agrokora, rekao je kako to nije jedini uvjet.

"Mi upravo sada o tome razgovaramo, svi razumiju našu poziciju. Rekao bih da je jasno da je kredit odobren u vrijeme velike krize Agrokora. To nije jedini uvjet za nastavak kreditiranja Agrokora. Očekujemo razumijevanje kako definirati ta sredstva u budućem praćenju. Sberbanka godinama prati poslovanje, a prvi veliki plasman koji je odobrila išao je u smanjivanje financijskih troškova. S našim prvim kreditom je zapravo refinancirana obveznica i tada je smanjen trošak financiranja za duplo", rekao je Henjak. 

Iz Sberbanke naknadno su poslali i priopćenje za javnost u kojem ističu kako žele "imati razumijevanje svih uključenih aktera oko naše namjere da zaštitimo svoje nedavno ulaganje u visini od 100 milijuna eura na način da dobije status super seniority-a, obzirom na vremenski trenutak i okolnosti kada su sredstva plasirana".
 

Pročitajte više