Šef vatrogasaca o kornatskoj tragediji: Taj požar nije predstavljao veliku opasnost

Screenshot: HRT

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je za HRT o tragediji na Kornatima te dosadašnjoj požarnoj sezoni. "Šesnaest je godina prošlo, vrijeme gdje se puno pitanja postavljalo i na puno se toga odgovorilo. Došlo je i do suđenja i sud je rekao svoje. Ono što sve skupa muči je istina. Govorili smo o eruptivnom požaru, nizu činjenica koje su se poklopile u krivom mjestu. Ono što je najžalosnije je to što naših kolega nema. Najteže je obiteljima", rekao je Tucaković. 

"Požar nije predstavljao neku veliku opasnost, ali kad vi dobijete poziv na 193 broj tada nadležni zapovjednik zadaje zapovijed da se požar ide gasiti i on se otišao gasiti. Nije bilo ništa neuobičajeno, ali nažalost dogodile su se takve okolnosti da su tada stradali naše kolege", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik. 

"Puno se toga promijenilo i naučilo nakon kornatske tragedije. Zapošljavanje sezonskih vatrogasaca, upućivanje na intervencije, taktički pristupi vatrogasnim intervencijama su se promijenili, kao i oprema koja je osuvremenjena, od osobne zaštitne opreme do vozila i svega onoga što se radi. 1. 1. 2020. donesen je i novi Zakon o vatrogastvu gdje je Hrvatska vatrogasna zajednica postala državno tijelo nadležno za vatrogastvo", rekao je Tucaković i naglasio kako je "cjelokupni sustav daleko poboljšan". 

"Ove smo godine puno bolje prošli"

Tucaković tvrdi kako smo ove godine puno bolje prošli što se tiče požara u odnosu na prošlu godinu. Tako je prošle godine zabilježeno  9617 požara, a ove 3611 požara na otvorenom prostoru. Prošle godine je izgorjelo i 61 tisuća hektara površine, a ove 3960 hektara.

"Naše zračne snage ove su godine 25 puta angažirane na gašenju požara, a prošle godine 125 puta. Velika je razlika. Osim požara na području Grebaštice i Župe Dubrovačke te na području Čiova, između 500 i 600 hektara svaki od njih, možemo reći da je ova sezona jako dobro prošla. Naše zračne snage već su i u dva navrata pomagale pri gašenju požara u Grčkoj", rekao je. 

"Preventiva je broj jedan"

Naglasio je kako su krajem prošle sezone u suradnji s ministrom Božinovićem i Ministarstvom unutarnjih poslova održali prvi sastanak oko uočavanja puteva i mjesta gdje je to potrebno probiti u suradnji sa županijskim zapovjednicima. Došli su do 602 kilometra koje je bilo potrebno očistiti i pristupili su izradi akcijskog plana koji je prošlog tjedna donesen.

"Preventiva je broj jedan. Treba krenuti od svoje kuće i krenuti dalje s preventivnim mjerama da do požara ne dođe. To je najbitnije. O radi se o preventivnim mjerama kojih se trebamo svi pridržavati", zaključio je Tucaković. 

Pročitajte više