Šef Wagnera: Ukrajina nas nije mislila napasti. Rat je počeo iz sasvim drugih razloga

Foto: Twitter

ČELNIK plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danas doveo u pitanje rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu, pri čemu je opet kritizirao vojni vrh i optužio ga za obmanu ruskog društva. Prigožin je u 30-minutnoj videosnimci objavljenoj na Telegramu negirao tvrdnje Moskve da je Kijev u veljači 2022. planirao pokrenuti ofenzivu na teritorije pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, piše The Guardian.

"Ministarstvo obrane pokušava obmanuti javnost i predsjednika i lansirati priču da je došlo do sulude razine agresije s ukrajinske strane i da su nas htjeli napasti zajedno s cijelim NATO-om. Specijalna vojna operacija je počela iz sasvim drugih razloga", rekao je šef Wagnera i dodao da je rusko vodstvo moglo izbjeći rat putem pregovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.

Često proturječi Putinu, ali ga ne kritizira

Prigožin je u videu, u kojem sjedi na stolici, a iza njega se nalazi ogromna crna zastava grupe Wagner, kazao da je rat bio potreban kako bi se obogatila vladajuća elita, za koju je rekao da nije bila zadovoljna komercijalnim potencijalom dijela ukrajinske pokrajine Donbas, koju je Moskva zauzela 2014. posredničkim separatističkim snagama.

"Zadatak je bio podijeliti materijalna dobra (u Ukrajini). Došlo je do ogromne krađe u Donbasu, no htjeli su još", poručio je. Wagner je predvodio ruskim osvajanjem ukrajinskog grada Bahmuta prošli mjesec, a Prigožin je iskoristio vojni uspjeh skupine, postignut uz ogromne ljudske gubitke, kako bi naizgled nekažnjeno javno kritizirao Moskvu.

Međutim, nije kritizirao Putina, o čijoj podršci konačno ovisi. Ipak, njegove najnovije izjave izravno proturječe obrazloženju koje je objavio Putin, prema kojem je do slanja tenkova u Ukrajinu došlo radi demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje koja je predstavljala prijetnju za Rusiju, što Kijev poriče.

"Kupamo se u vlastitoj krvi. Vrijeme brzo istječe"

Ruske vlasti brane taj narativ novčanim i zatvorskim kaznama za sve one, za koje smatraju da šire "netočne tvrdnje" o ratu. Ministarstvo obrane nije odmah komentiralo Prigožinove izjave, koje je i ranije javno ignoriralo. Kremlj također nije odmah reagirao, a također je ranije odbijao komentirati Prigožinove nastupe.

Putin je, međutim, podržao zapovijed ministarstva obrane, kojoj se Prigožin protivi, a prema kojoj plaćeničke skupine poput Wagnera do 1. srpnja moraju potpisati ugovore kojima se stavljaju pod zapovjedništvo ministarstva.

Neki ruski analitičari su nagađali da Prigožin ima političkih ambicija te da možda želi zamijeniti Šojgua, što je on uvijek odbacivao. Prigožin je jučer optužio vojno zapovjedništvo u Moskvi da laže i od Putina skriva činjenice o situaciji na bojišnici u Ukrajini.

U današnjem videu je rekao da se Moskva mogla dogovoriti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem prije rata, da je sukob bio katastrofalan po Rusiju i da su deseci tisuća mladih život nepotrebno žrtvovani, uključujući i pripadnike najsposobnijih ruskih snaga. "Kupamo se u vlastitoj krvi. Vrijeme brzo istječe", dodao je.

Pročitajte više