KORONAVIRUS U SVIJETU

Šef WHO-a: Svijet se neće i ne može vratiti na način funkcioniranja kao u prošlosti

Foto: EPA-EFE

TEDROS Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas je na presici u Ženevi upozorio da će koronavirus još dugo biti među ljudima.

Napomenuo je kako pandemija u zapadnoj Europi usporava, ali da broj zaraženih i smrtnih slučajeva i dalje raste u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi te istočnoj Europi. 

"Najgore bi bilo da se opustimo"

"Još nam je puno toga ostalo za napraviti, ovaj virus će dugo biti među nama", rekao je Ghebreyesus pa nastavio o sve većoj frustraciji među ljudima zbog odredbi o ostajanju doma.

"Razumijem frustraciju, ali najgore bi sada bilo da se opustimo. Svijet se neće i ne može vratiti na način funkcioniranja kao u prošlosti. Mora postojati novi standard normalnoga, svijet koji je zdraviji, sigurniji i bolje pripremljen", završio je šef WHO-a. Prije nekoliko dana je rekao da najgore razdoblje pandemije u svijetu tek slijedi.

Od početka pandemije u svijetu je zabilježeno gotovo 2,6 milijuna slučajeva. Više od 180 tisuća ljudi je preminulo od posljedica koronavirusa, a više od 710 tisuća se oporavilo.

 

Pročitajte više