Šef za granice: Migranti su se bacali u Savu, pokušavali su je preplivati

Foto: Bobo /Pixsell/Marko Prpic

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a. jutros je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" rekao da je hrvatska policija ove godine zabilježila 54.593 nezakonita prelaska granice, što je čak 140% više nego prošle godine.

"Imali smo ove godine (do jučer) 54.593 nezakonita prelaska granice, što je 140% više nego prošle godine. Takvi su brojevi jer raste ruta. Ako na zapadnobalkanskoj ruti poraste duplo, onda je jasno da taj 'duplo' dolazi pola nama, pola Mađarskoj. Svi su tražili azil. To puno govori. To govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sustav Europske unije, da svojim davanjem otisaka znaju da je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj", rekao je Ničeno.

"Slovenski punktovi su za smirivanje slovenske javnosti"

Komentirao je policijske punktove koje je uvela Slovenija nakon granica s Hrvatskom.

"Zajedno sa slovenskim kolegama smo analizirali gdje osobe i na koji način najviše nezakonito prelaze granicu.

Poduzeli smo 445 zajedničkih mješovitih ophodnji s kolegama iz Slovenije i pokrivali točke gdje najviše osoba nezakonito prelazi granicu.

U taj postupak su uključeni punktovi gdje je policija do sada zaustavljala sukladno analizi rizika (kombi bijele boje, pretovarena vozila, čudne registracije...) i po toj analizi rizika su se i sad već izdvajali ljudi na punktovima, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji.

Očigledno da ta mjera ima koristi - vidljivost policije, da građani osjećaju da se njihova sigurnost promijenila... To je jedan taktički potez koji utječe na unutarnje političko stanje u Sloveniji.

To nije mjera uvođenja kontrola na unutarnjoj granici jer ona zahtijeva obavijest državama članicama i obavijest Europskoj komisiji te za nju postoji čitava procedura", ustvrdio je Ničeno.

 

Najveći pritisak na Brodsko-posavsku županiju pa na Karlovačku

"Velik broj migranata pokušavao je preplivavati Savu čamcima, ali i prirodnim plutajućim stvarima, bacali su se u Savu... Imali smo i nekoliko utopljenih, imali smo i potrage za nestalim osobama. To je grozna situacija jer vi niti ga možete zaustaviti, a niti mu možete pomoći.

Samo ga čekate da prepliva na drugu stranu i da ga uhvatite. Mi smo palili svjetla, letjeli letjelicama, puštali zvučnike da psi laju... Sve samo da ih odvratimo i da se ne bace u tu Savu.

Nakon našeg velikog angažmana u petom mjesecu se ta ruta izmijenila i ide prema PU karlovačkoj", otkrio je Ničeno.

Pooštren nadzor na granicama Slovenije i Hrvatske

Podsjetimo, zbog ilegalnih migracija Slovenija pooštrava nadzor na granici s Hrvatskom. Slovenska policija postavila je punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza.

Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prijelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije su policijski punktovi na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prijelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo Mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnovca kod Metlike, Obrežja kod Kaline te na području PU Koper u Rakitovcu, Podgorju i Sočergu.

Već su jučer ujutro bile pojačane policijske aktivnosti na području policijskih uprava Novo Mesto i Koper, a pristigle su i prve fotografije novih policijskih punktova. 

Slovenci su objavili da se od ulaska Hrvatske u Schengen broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju znatno povećao te da je od početka godine do kraja kolovoza tamošnja policija obradila 36.137 ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske, u usporedbi s 13.601 ilegalnim prelaskom lani. 

O svemu je detaljnije na presici govorio ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar. Kazao je kako je broj ilegalnih prelazaka u ovoj godini premašio 40.000. 

Pročitajte više