Šef Samsunga oslobođen optužbi. Ispričao se kompaniji i dioničarima

Foto: EPA

Direktor Samsung Electronicsa, jedne od najvećih tehnoloških firmi na svijetu, neće ići u zatvor, prenosi CNN. Lee Jae-yong optužen je za manipulaciju dionicama i prevaru vezanu uz kontroverzno spajanje kompanija 2015. godine. Oslobođenje od optužbi veliko je olakšanje za Leeja, koji je u pravnim problemima već godinama.

Prošle godine državni su tužitelji Južne Koreje za Leeja tražili kaznu od pet godina jer je navodno napuhao cijenu dionica tekstilne kompanije Cheil Industries te prije spajanja smanjio vrijednost kompanije za građevinu i inženjering, Samsung C&T. Tvrdili su da je spajanje firmi omogućilo Leeju da ostvari jači utjecaj na Samsung Electronics, čiji je izvršni direktor. Leejevi odvjetnici porekli su bilo kakvu krivnju i naglasili da je spajanje kompanija omogućilo konglomeratu da postane stabilniji.

Glavni sudac iz Seula, Park Jung-jae, rekao je da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je Samsung namjerno uzrokovao gubitke Samsung C&T-u i njegovim dioničarima. Još nije jasno hoće li se tužitelji žaliti na presudu, koja je iznenadila mnoge pravnike.

"Ovo je posve šokantna presuda", rekao je Park Sangin, profesor ekonomije na Narodnom sveučilištu u Seulu. Dodao je da će odluka dovesti do pada povjerenja stranih investitora.

Prijašnji problemi sa zakonom

Lee je 2017. osuđen za potkupljivanje i druge oblike korupcije. Bio je osuđen na 5 godina zatvora, ali je u njemu proveo manje od godine dana. Presuda je suspendirana nakon prizivnog suda. Ponovno je osuđen 2021., ovaj put na dvije i pol godine zbog potkupljivanja i pronevjere. Pušten je na uvjetnu slobodu iste godine.

Samsung je, inače, izgubio status najvećeg prodavača mobilnih uređaja. Tu titulu preuzeo je Apple. Lee se tijekom posljednjeg suđenja ispričao kompaniji i dioničarima zbog problema koje im je uzrokovao.  "Smatram da je nužno djelovati unaprijed, usprkos nepredvidljivoj budućnosti. Zato sam i proveo spajanje kompanija. Tražim priliku da pomognem Samsungu da u budućnosti postane vrhunska kompanija te ću fokusirati sve svoje mogućnosti da idemo naprijed", rekao je.

Pročitajte više