Šefica Europske središnje banke krivi Putina za inflaciju: On je bolestan

Foto: EPA

EUROPSKA središnja banka (ESB) mora povećati kamatne stope zbog inflacije uzrokovane ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, rekla je šefica ESB-a Christine Lagarde.

"To je ono što Putin pokušava učiniti, izazvati kaos i uništiti velik dio Europe", rekla je Lagarde tijekom gostovanja na irskoj televiziji RTE. "Ova energetska kriza uzrokuje golemu inflaciju koju moramo pobijediti", rekla je.

"Bolesni ruski predsjednik je užasna osoba"

"Svatko tko se tako ponaša mora biti vođen zlim silama. Bolesni ruski predsjednik je užasna osoba", rekla je Legarde, piše Politico.

Govoreći o svojim prethodnim sastancima s Putinom, Lagarde ga je opisala kao "nevjerojatno informiranu osobu" s "ledenim očima".

Borba protiv inflacije

Središnja banka je prošli tjedan najavila još jedno povećanje kamatnih stopa u borbi protiv inflacije, čime je podigla kamatne stope u eurozoni na najvišu razinu od 2009.

"Činimo to jer se borimo protiv inflacije", rekla je Lagarde. Istaknula je da je ekonomski oporavak od pandemije brži od očekivanog.

Iako se Lagarde našla na udaru kritika visokih europskih političara zbog odluka o stopama, rekla je da su one usmjerene na držanje troškova života pod kontrolom. U rujnu je inflacija u cijeloj eurozoni dosegla 10 posto.

Pročitajte više