KORONAKRIZA

Šefica MMF-a vladama širom svijeta: Trošite više

Foto: EPA

VLADE diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je danas čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Što se tiče politike za aktualnu situaciju, od početka ožujka obilazila sam svijet govoreći: 'Molim vas, trošite.' Trošite koliko god možete i onda još malo povrh toga", izjavila je Kristalina Georgieva na ruskom godišnjem gospodarskom forumu Gaidar.

"I dalje zagovaram poticajnu monetarnu politiku i fiskalne poticaje koji štite gospodarstvo od kolapsa u vrijeme kada namjerno ograničavamo i proizvodnju i potrošnju", naglasila je Georgieva.

Sinkronizirani pristup na međunarodnoj razini najbolji za rast

Nije iznijela nikakve konkretne gospodarske procjene, istaknuvši da je sinkronizirani pristup na međunarodnoj razini najbolji za rast. 

"Stručne službe MMF-a izračunale su da bi koordinirani fiskalni poticaji zemalja skupine G20 u zelenoj infrastrukturi, budu li koordinirani, donijeli za dvije trećine veći rast... nego kada bi svaka zemlja djelovala samostalno", rekla je.

Pozvala je ujedno na pojačanu međunarodnu suradnju u poticanju digitalnog i zelenog rasta, nalik suradnji na razvoju cjepiva protiv covida-19 i podsjetila da je MMF u 2020. omogućio potporu za 83 zemlje.  

Pohvalila je sinkronizirani odgovor organizatora skupa Rusije na gospodarske izazove povezane s pandemijom covida-19, ukazujući na popuštanje monetarne politike središnje banke i fiskalne poticaje ministarstva financija.

Pročitajte više