Šefica Povjerenstva za sukob interesa: Naša uloga nije da budemo simpatični

Screenshot: N1

PREDSJEDNICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković objasnila je što će se dogoditi nakon odluke Visokog upravnog suda kojom se pobija dio dosadašnjih ovlasti Povjerenstva. 

Naime, radi se o odluci Visokog upravnog suda o tome da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije imalo pravo odlučivati o tome, pozivajući se na članak 5. Zakona o sukobu interesa, je li Milan Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja kada je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna kako bi izašao iz istražnog zatvora.

"Povjerenstvo će sljedeći tjedan složiti zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude Visokog upravnog suda i sljedećeg tjedna ćemo ga uputiti DORH-u", rekla je Novaković za N1

"Moramo zaštititi svoj rad tijekom sedam godina"

Kaže kako je pravo na izvanredni pravni lijek već korišten. 

"Mi smo već iskoristili pravo na izvanredni pravni lijek u predmetu dužnosnice Rimac, dobili smo odgovor DORH-a, što znači da su uvažili naš prijedlog, i onda to ide dalje na Vrhovni sud", rekla je Novaković. 

Dalje je objasnila što bi kakav razvoj događaja značio za daljnji rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Moramo zaštititi naš rad tijekom sedam godina, vodili smo postupke zbog pojedinih načela. Povjerenstvo će pričekati do okončanja tog zahtjeva. Ako DORH uvaži taj prijedlog i ako Vrhovni sud bude o tome odlučivao, za to vrijeme nećemo donositi nikakve odluke, nećemo poduzimati nikakve radnje u navedenim predmetima", rekla je. 

"Povjerenstvo za sukob interesa nije drago nijednom političaru"

Kaže da je takvih predmeta oko 15 posto. 

"Radi se o najzvučnijim predmetima. Imamo dva ili tri predmeta premijera, imamo Bandića, imamo dosta ministara sadašnjih i bivših, tako da je to jako puno velikih predmeta. Oni će morati stajati ako uopće dođe do toga", zaključila je Novaković na N1.

Rekla je da po logici posljednje odluke Visokog upravnog suda, kao što je također objašnjavao ranije Ivanjek, ne bi mogli raditi ni postupati u vezi sukoba interesa:

"Mislim da je potpuno jasno da Povjerenstvo nije drago ni simpatično tijelo nijednom političaru. To i jest naša uloga, ne da budemo simpatični, nego da budemo etički korektiv", rekla je. 

Pročitajte više