SpaceX: Ukrajina koristi Starlink za upravljanje dronovima, nećemo to dopustiti

Ilustracija: EPA

TVRTKA SpaceX je poduzela korake kako bi spriječila ukrajinsku vojsku da koristi Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica tijekom rata s Rusijom, rekla je jučer šefica SpaceX-a Gwynne Shotwell.

SpaceX-ova satelitska internetska usluga Starlink, koja je ukrajinskoj vojsci omogućila širokopojasnu komunikaciju "nikad nije trebala biti korištena u vojne svrhe", rekla je Shotwell tijekom konferencije u Washingtonu, piše Reuters.

"Međutim, Ukrajinci su to iskoristili na načine koji nisu bili dio nikakvog sporazuma", rekla je.

"Postoje stvari koje možemo učiniti i koje smo učinili"

Shotwell se kasnije osvrnula i na izvješća da je ukrajinska vojska koristila uslugu Starlink za upravljanje dronovima. Ukrajina je učinkovito koristila bespilotne letjelice za uočavanje neprijateljskih položaja, određivanje položaja meta i bacanje bombi.

"Postoje stvari koje možemo učiniti da ograničimo njihovu sposobnost da to učine. Postoje stvari koje možemo učiniti i koje smo učinili", rekla je.

Starlink je po ugovoru bio namijenjen za humanitarne svrhe kao što je pružanje širokopojasnog interneta bolnicama, bankama i obiteljima pogođenim ruskom invazijom, rekla je Shotwell.

"Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju i to je u redu. Ali naša namjera nikada nije bila da ga koriste u ofenzivne svrhe", rekla je.

Zašto je dolazilo do prekida usluge u Ukrajini?

SpaceX je privatno poslao veći broj terminala u Ukrajinu, omogućujući vojsci te zemlje da komunicira preko gotovo 4000 satelita koje je SpaceX dosad lansirao u nisku Zemljinu orbitu. Ostatak terminala su platile zemlje poput  SAD-a i Francuske.

Starlink je pretrpio prekide usluga u Ukrajini krajem prošle godine, iz razloga koje SpaceX nije objasnio.

Upitana jesu li ti prekidi povezani s naporima SpaceX-a da obuzda ofenzivnu upotrebu Starlinka, Shotwell je rekla: "Ne želim odgovoriti jer nisam sigurna da znam odgovor."

Starlink digao cijene usluga za Ukrajince

Starlink je krajem prošle godine najavio podizanje cijene svojih mjesečnih usluga u Ukrajini. U obavijesti koju su dobili mnogi korisnici Starlinka u Ukrajini, a koja kruži društvenim mrežama i prenijeli su je mnogi svjetski mediji, navodi se da će od 29. prosinca pojedinačni pretplatnici uslugu interneta morati plaćati 75 dolara (otprilike 550 kuna), umjesto 60 dolara (otprilike 440 kuna).

Raste i cijena Starlink terminala i antene koja se pri ugovaranju usluge plaća jednokratno, i to s 500 (oko 3651 kuna) na 700 dolara (oko 5100 kuna). Mnogi se Ukrajinci žale da ovo povećanje smatraju neopravdanim, s obzirom na cijenu  od 599 dolara koju za terminal i antenu plaćaju korisnici u SAD-u.

Medvedev pozvao Muska da ugasi Starlink u Ukrajini

U listopadu prošle godine je bivši predsjednik Rusije i bliski saveznik Vladimira Putina Dmitrij Medvedev na Twitteru pozvao Elona Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu i novog vlasnika Twittera, da ugasi uslugu satelitskog interneta u Ukrajini.

Musk i Medvedev komunicirali i prije nekoliko dana prije toga. Medvedev je tada komentirao ostavku Liz Truss riječima "zbogom, Liz Truss, čestitam salati", aludirajući na britansko uspoređivanje njene vladavine s trajanjem glavice zelene salate.

Na to mu je odgovorio Musk: "Dosta dobro trolanje, da budem iskren." Potom je Medvedeva upitao "kako ide u Bahmutu", jednom od rijetkih ukrajinskih gradova u čijoj okolici ruske snage napreduju.

Medvedev mu je na to odgovorio: "Vidimo se u Moskvi na Dan pobjede."

Pročitajte više