Šefica švedskog mirovinskog fonda dala ostavku nakon sedam dana

Foto: EPA

Predsjednica švedskog mirovinskog fonda Alecta Carina Akerstrom podnijela je ostavku samo tjedan dana nakon što je stupila na dužnost, priopćio je fond.

"Žao nam je što je Carina Akerstrom izmijenila procjenu da može obnašati dužnost predsjednice odbora Alecte i što je odlučila podnijeti ostavku", rekao je predsjednik komisije za imenovanje Kenneth Bengtsson.

Najveći švedski mirovinski fond nije naveo razlog ostavke Akerstrom, priopćivši tek da, po njihovom mišljenju, posrijedi nije sukob interesa koji se ne bi mogao riješiti uobičajenom procedurom. Akerstrom nije odmah odgovorila na upit da komentira ostavku.

Objavljeno tko će je naslijediti

Alecta je najavila da će predsjedničku dužnost obnašati Jan-Olof Jacke, koji je u studenom privremeno imenovan na tu dužnost, nakon ostavke Ingrid Bonde zbog gubitaka na ulaganjima u američke banke First Republic, Silicon Valley i Signature i u domaću nekretninsku tvrtku Heimstaden Bostad.

Urušavanje tri američke banke stajalo je fond 19,6 milijardi švedskih kruna (1,78 milijardi dolara), a dodatnih 50 milijardi kruna fond je izgubio ulaganjem u Heimstaden Bostad.

Problematična ulaganja privukla su pozornost švedskog regulatora koji je pokrenuo dvije istrage o procjeni rizika u Alecti, podsjeća Reuters.

Pročitajte više