Šefovi diplomacija EU o suradnji Hrvatske s Haškim sudom

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, na kojem će, između ostaloga, razgovarati o prijedlogu pregovaračkog okvira za Hrvatsku i o suradnji s Haškim sudom, koja je uvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora zakazanih za 17. ožujka.

Ministri neće donositi nikakve odluke o Hrvatskoj. Očekuje se da će poslati snažno upozorenje Zagrebu da mora uspostaviti punu suradnju s Haškim sudom i još jednom zatražiti da se odbjeglog generala Antu Gotovinu locira i izruči Haškom sudu.

U nacrtu zaključaka koji je pripremljen za ministarski sastanak kaže se da "Vijeće pozdravlja pregovarački okvir za Hrvatsku te poziva nadležna tijela da ga prouče kako bi se postigao sporazum o otvaranju pregovora 17. ožujka 2005. bude li u potpunosti surađivala s Haški sudom".

Konačna odluka o tome hoće li pregovori početi 17. ožujka, trebala bi biti donesena na ministarskom sastanku 16. ožujka.

U Bruxellesu boravi i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović koja će zajedno s kolegama iz kandidatskih zemalja sudjelovati na radnom ručku sa šefovima diplomacija 25 zemalja članica.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka je i Kosovo. Ministri će početi proces uobličavanja zajedničkog stajališta o statusu Kosova. Na sastanku će biti i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen-Petersen.

Šefovi diplomacija razgovarat će o stanju na Bliskom istoku, Iraku i odnosima s Ukrajinom. Također će biti riječi i o pripremama za sutrašnji summit EU-SAD.

U okviru priprema za proljetni summit u drugoj polovici ožujka, ministri će također nastaviti razgovore o višegodišnjem zajedničkom proračunu za razdoblje od 2007.-2013. godine.

Pročitajte više