Šefovi GP-a Dubrovnik časte se jastozima, dok im radnici štrajkaju zbog neisplaćenih plaća

PRIJE točno osam dana Uprava Građevinskog poduzeća Dubrovnik platila je više od 2 i pol tisuće kuna za račun koji su 15. veljače napravili u elitnoj konobi Pergola u Dubrovniku, doznaje Index.

Na tanjurima šefova propalog poduzeća našla se prvoklasna bijela riba, jastog čiji kilogram stoji 580 kuna, masline, a sve se to "zalijevalo" malvasiom karaman od 220 kuna.

Index je u posjedu računa čiji je iznos od točno 2.534,20 kuna platilo poduzeće GP Dubrovnik. Sedam dana kasnije tristotinjak radnika Građevinskog poduzeća Dubrovnik objavilo je štrajk jer već tri mjeseca nisu primili plaću.

"Na večeri je bio vjerojatno netko važan"

"Nemam komentara na taj račun", kazao nam je predsjednik Uprave GP-a Dubrovnik Marinko Benić te dodao kako se vjerojatno radilo o večeri s nekim poslovnim partnerom. "To je vjerojatno bio netko tko je važan, mislim da se radilo o jednom važnom gostu iz Crne Gore", kazao nam je Benić koji je pokrenuo stečajni postupak za GP Dubrovnik.

"U rukama upravo držim plaće za 11. mjesec da ih podijelim radnicima GP-a Dubrovnik", ističe Benić i dodaje da misli da je to ipak važnije od dvije i pol tisuće kuna potrošenih na večeri.

Iz GP-a Dubrovnik danas je priopćeno da je isplata zaostale plaće za studeni započela nakon što su osigurana kreditna sredstva. Istovremeno Sindikat graditeljstva Hrvatske, podružnica GP Dubrovnik, obvezao se prekinuti blokadu kamenoloma Dubac i omogućiti proizvodnju na toj lokaciji.

"Tvrtka GP Dubrovnik pogođena recesijom te zaustavljanjem radova na autocesti prema jugu, zapala je posljednjih godina, poput velikog dijela građevinskog sektora, u financijske teškoće. U 2009. godini imala je upola manje prihoda nego 2008. godine i generirala je 33 milijuna kuna gubitka, a prije 3 mjeseca došlo je i do blokade računa, zbog čega radnici nisu mogli dobiti svoje plaće", navodi se u priopćenju.

Višemilijunski dugovi najveće dubrovačke građevinske tvrtke

Prema izjavi predsjednika Županijske organizacije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ive Bratičevića, Uprava poduzeća je 22. veljače za neisplaćene plaće dugovala oko 4,8 milijuna kuna!

GP Dubrovnik danas je tvrtka koja zbog gubitka ugovorenih poslova i zakasnjele reakcije poslodavaca odlazi sa 350 radnika u stečaj, ističu.

Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske najavljuju i mogućnost da Državnom odvjetništvu podnesu kaznene prijave protiv bivših i sadašnjih uprava i vlasnika. Kako kažu, žiro-račun tvrtke je blokiran, tvrtka je prezadužena. Radnicima se duguju čak četiri plaće.

Pročitajte više