koronavirus

Valamar jedinstvenim programom spašava radna mjesta, šefovi se odriču dijela plaće

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

KORONAVIRUS doveo je svijet na rub stabilnosti i uzrokovao globalnu zdravstvenu krizu. 

Pandemija je pogodila brojne europske države i njihove ekonomije, pa tako i Hrvatsku. Posebne posljedice osjetit će se zbog toga što je turistička sezona praktički uništena prije nego što je uopće počela.

No hotelska kompanija Valamar Riviera odlučila se suprotstaviti krizi na specifičan način. Donijeli su odluku o programu "Pauzza - Restart" kojom planiraju sačuvati svih 2500 radnika i likvidnost kompanije, piše Glas Istre

Počevši od 1. travnja, stavljaju u mirovanje sve kompanijske aktivnosti te su prvi u turističkom sektoru koji su jedinstvenim modelom doskočili globalnoj krizi u svrhu preživljavanja. Valamar po završetku kriznog razdoblja uzrokovanog koronavirusom želi ostati financijski stabilan i kadrovski ekipiran. To planiraju učiniti "Pauzzom", a onda spremno dočekuju "Restart".

Zaposlenici Valamara imaju osigurano najmanje 4250 kuna neto

Konkretno, to znači da će najveći broj Valamarovih zaposlenika, odnosno svi oni koji zbog trenutnog stanja ne mogu raditi svoj posao, od 1. travnja biti na pauzi te će im u tom razdoblju kompanija osigurati naknadu plaće u iznosu od minimalno 60 posto njihove redovne plaće, ali ne manje od 4250 kuna neto, dodaje Glas Istre. 

Valamarov program "Pauzza - Restart" trajat će minimalno 30 do maksimalno 90 dana, odnosno provodit će se dok na snazi bude mjera vlade o očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca, kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa narušena gospodarska aktivnost.

Glas Istre dodaje da će Valamarov program slijediti i Imperial Rab, što ukupno čini spašavanje oko 2800 zaposlenih, odnosno neće biti masovnih otkaza u vrijeme velike krize. Važno je istaknuti i da će se ova mjera jednako primjenjivati za djelatnike i za menadžment, uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u stalnom radnom odnosu i koji će također dobivati 4200 kuna neto za vrijeme pauze.

Menadžment se odriče 30 posto redovne plaće

Prema Valamarovu programu "Pauzza - Restart", dijelu menadžmenta koji će morati raditi plaća će se umanjiti za 30 posto kako bi se pomoglo ostalima. Međutim, ostalim djelatnicima koji nastave raditi svoj posao i u tom razdoblju pauze bit će isplaćene plaće u punom iznosu.

To će vrijediti dok se svi djelatnici ne vrate na posao, čime i ta struktura u Valamaru jasno pokazuje da se radi o elementarnoj nepogodi u kojoj svi, krajnje kolegijalno i solidarno, moraju podnijeti svoj dio tereta kako bi se nakon njezina prestanka mogli "restartati" i krenuti dalje.

Mjera se, dodaje Glas Istre, odnosi za plaću za travanj, dok će ona za ožujak biti redovno isplaćena. 

Uz to, Uprava je otkazala Glavnu skupštinu društva i uz suglasnost Nadzornog odbora opozvala prijedlog odluke o isplati dividende. Na taj način se i glavni dioničari Valamara odriču dividende u ovoj godini. I ta je mjera donesena u cilju povećanja likvidnosti i podrške mjeri očuvanja radnih mjesta.  

"Ponosni smo na naše djelatnike u doba krize"

"Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da niti jedan djelatnik radi ove krize ne izgubi radno mjesto.

Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za "RESTART" poslovanja.

Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovaj period i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja", poručio je prvi čovjek Valamara Željko Kukurin.

 

Pročitajte više