Šefu Obrtničke komore povećali naknadu za 56%: "Puno je angažiran i puno putuje"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA obrtnička komora (HOK) donijela je krajem prošle godine odluku da se Daliboru Kratohvilu poveća naknada za posao koji obavlja, i to za 56 posto u odnosu na njegovog prethodnika. Tako će Kratohvil primati 2500 eura mjesečno neto umjesto dosadašnjih 1600 eura.

>> Novi predsjednik HOK u pet godina isisao 875 tisuća kuna iz proračuna te komore

Kratohvil je na četverogodišnji mandat izabran u studenom 2022. godine. U odgovoru na upit Indexa o povećanju naknade za čelnika HOK-a rečeno nam je da je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku o povećanju naknade zbog istaknutog "predsjednikovog rada i angažmana".

U malo više od godinu dana automobilom prešao 70 tisuća kilometara

"Uz obavljanje dužnosti u zagrebačkom uredu Komore te kontinuirano zastupanje interesa obrtnika putem niza poduzetih aktivnosti i inicijativa, predsjednik Kratohvil je u nešto više od godinu dana svojeg mandata prošao oko 70.000 km i zabilježio 62 službena putovanja, u cilju podrške aktivnostima udruženja i područnih komora te događanjima i manifestacijama važnima za obrtništvo, pri čemu je u prvim mjesecima koristio privatni automobil", stoji u odgovoru HOK-a. 

Predsjedniku Kratohvilu tako je na raspolaganju i službeni automobil HOK-a i to na 24 sata. Kratohvil je u nešto više od godinu dana prešao oko 70.000 km i zabilježio 62 službena putovanja, a pri tome je, kažu iz HOK-a, u prvim mjesecima koristio privatni automobil. Zbog toga mu je HOK odlučio dati službeni automobil Audi A6 Quatro Tiptronic na korištenje 24 sata dnevno, koji je 2018. godine otkupljen po cijeni od 157.578,55 kuna. 

U isto vrijeme HOK je odlučio i povećati cijene obveznih majstorskih ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti. 

Isisao preko 116 tisuća eura

O Kratohvilu smo već pisali dok je bio predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i potpredsjednik HOK-a, kada smo otkrili da je u pet godina isisao iz Komore više od 116 tisuća eura preko nagrada za rad, putnih naloga, leasinga automobila, naknade za gorivo i cestarinu te putnih troškova. No, krenimo redom.    

HOK se većinom financira iz tzv. komorskog doprinosa, koji iznosi 10.46 eura mjesečno, a obveza plaćanja za obrtnike nastaje od datuma početka obavljanja djelatnosti i prestaje danom brisanja iz Obrtnog registra. Novootvoreni obrti za prve dvije godine obavljanja obrta ne plaćaju obvezni doprinos.  

HOK ima ovlasti za izdavanje dozvole obrtnicima i pravnim osobama koje izvode praktičnu nastavu i vježbe, uvjerenja o položenom ispitu o stručnoj osposobljenosti i diploma o majstorskom zvanju. Ukupni planirani prihodi za ovu godinu iznose 3.4 milijuna eura, od čega najviše 2.1 milijun eura dolazi od članarina, 473 tisuće eura od donacija i 110 tisuća eura od pružanja usluga. 

HOK: Predsjednik će dio uplatiti u Fond

"Unatoč zadovoljstvu činjenicom da kolege prepoznaju i žele dodatno nagraditi njegov rad, predsjednik Kratohvil je odlučio dio dobivenog mjesečnog povećanja osobno uplatiti na račun HOK-a u Fond solidarnosti, kao primjer kolegama obrtnicima koliko je međusobna solidarnost ključna za očuvanje i razvoj obrtništva u Hrvatskoj", stoji u odgovoru HOK-a na upit Indexa bez preciziranja o kojem se iznosu radi.

U HOK-u su nam se također pohvalili kako su prošle godine bila svega četiri strukovna događanja, a ove godine će ih biti čak osam, i to Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara, Susret prijevoznika, Susret graditelja, Susret trgovaca, Susret računovođa, Susret frizera te Forum cvjećara i natjecanje cvjećara.
 

Pročitajte više