Šegoni će graditi marinu usred turističke sezone

Foto: Hina, Index

OPĆINSKO vijeće Vele Luke sinoć je odobrilo obitelji Šegon produljenje roka za gradnju marine, takozvane luke nautičkog turizma, usred mjesne uvale.

Odluka je donesena uvjerljivom većinom od devet glasova za, jednim protiv, dok je jedan bio suzdržan. Tvrtka Ovalis nova u vlasništvu obitelji Šegon tražila je produžetak radova do 30. lipnja, premda općinska odluka zabranjuje građevinske radove nakon 15. lipnja.

Zanimljivo, Općinsko je vijeće odobrilo produžetak radova premda je Općina nedavno dobila prijavu o, kako nam je u mailu navela načelnica, SDP-ovka Katarina Gugić "neodgovornom, namjernom i nepropisnom odlaganju građevinskog materijala - betona u more unutar morskog akvatorija luke Vela Luka i buduće luke nautičkog turizma u Veloj Luci. Smatramo da je ovakvo postupanje krajnje nedopustivo i neodgovorno, ničim opravdano te spada u namjerno zagađenje okoliša od strane izvođača. Komunalno redarstvo će poduzeti radnje iz svoje nadležnosti, a isto smo odmah proslijedili nadležnim državnim tijelima - Županijskoj lučkoj upravi Vela Luka i Lučkoj kapetaniji - na postupanje", zapisala je velolučka načelnica koju sumnje na bahato ponašanje investitora marine očito nisu pokolebale u procesu donošenja odluke o produženju roka za njezinu izgradnju.

Na čelu Vele Luke je SDP sa svojom gradonačelnicom Katarinom Gugić. Na čelu gradskog vijeća je također SDP-ov Zoran Manestar.

No, SDP nema čvrstu vlast. Na izborima 2017. godine imali su oko 33 posto glasova, tek jedan posto više od HDZ-a. Tako je Općinsko vijeće praktički podijeljeno. SDP ima pet vijećnika, HDZ i partneri imaju četiri, HSS jednog, a nezavisna lista tri.

Građani se mjesecima bune protiv marine

Ovo je samo nastavak priče o spornoj marini protiv koje se građani Vele Luke već mjesecima bune.

Još krajem prošle godine stanovnici su se pobunili protiv projekta izgradnje luke nautičkog turizma u tom mjestu naglašavajući kako im nikada nije prikazano kako će zapravo marina izgledati te da bi ona mogla narušiti vizuru ovog mjesta i pridonijeti onečišćenju ove uvale. Organizirano je tada i skupljanje potpisa protiv izgradnje marine jer, kako su tada govorili prosvjednici, smatraju da "marina nije u skladu s konceptom održivog razvoja", kao i da će "navedeni projekt umanjiti vrijednost prirodnih i kulturnih resursa Vele Luke".

Tom prilikom, a bilo je to u studenom prošle godine, pobunjeni građani žalili su se na nedostatak ekonomske studije.

Unosan posao dobila firma osnovana nekoliko tjedana prije natječaja

Podsjetimo i kako je priča oko ove luke krenula. U rujnu 2017. godine Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, potpisao je unosan ugovor s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci. Potpisivanjem ovog ugovora krenula je realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna. Tvrtka Ovalis nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju 2017. godine, točnije 21. travnja, za samo 20 tisuća kuna. Osnivačica tvrtke je Ivna Šegon, supruga Branka Šegona i bivša članica Uprave Financijske agencije (FINA).

Tvrtka koja je dobila ovaj vrijedan posao osnovana je dva tjedna nakon što je Županija raspisala natječaj. Taj natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci objavljen je 5. travnja, tvrtka je osnovana 21. travnja, a već je 8. svibnja dobila ovaj unosni posao.

 

 

Pročitajte više