Seizmolog Kuk: Potres u Maroku oslobodio je 32 puta više energije od petrinjskog

Foto: EPA

SNAŽAN potres kasno sinoć pogodio je Maroko, u nekoliko marokanskih gradova je uništio zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove, a prema preliminarnim podacima ministarstva unutarnjih poslova, više od 1300 osoba je poginulo, a preko 1200 je u kritičnom stanju.

Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je potres. "Maroko je na trusnom području, iako se potresi ne događaju često, no ne iznenađuje činjenica da se i na tom području može dogoditi ovako jaki potres. Oni su se događali i prije stotinjak godina", govori za RTL Danas.

"Radi se o direktnom međudjelovanju Afričke tektonske ploče i Euroazijske", započinje Kuk pa dodaje: "Nije nešto što se često događa, ali nije nemoguće."

Kaže da ovaj potres i oni u Turskoj i Siriji koji su se dogodili u veljači nisu direktno povezani. "To je blisko područje, nisu direktno povezani, ali s obzirom na to da se radi o udaljenosti koje nisu toliko velike, valja promatrati to sve kao cjelinu. Možemo govoriti o nekoj povezanosti ova dva područja", smatra.

Na upit možemo li uspoređivati ovaj potres s onim petrinjskim, kaže: "Možemo uspoređivati, iako je ovaj u Maroku bio jači. Oslobodio je 32 puta više energije", poručio je.

Pročitajte više