Seizmolog Kuk: Tlo u Dalmaciji bolje amortizira potrese nego na kontinentu

Foto: EMSC/Index

DALMACIJU je sinoć oko 22 sata pogodio jak potres, magnitude 4.6 prema Richteru, s epicentrom na granici s BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja. "Potresi nemaju veze s onima u kontinentalnoj Hrvatskoj", kaže seizmolog Krešimir Kuk za Media Servis.

"Ovo područje je seizmički aktivno i poznato. Tu je i u povijesti bilo vrlo jakih potresa, tako da nas ne iznenađuje nastanak potresa na tom dijelu. Općenito imamo pojačanu seizmičku aktivnost u zadnje vrijeme na području Dalmacije i BiH."

Kuk naglašava da sastav tla na dalmatinskom području bolje amortizira potrese, odnosno trešnju u odnosu na kontinentalni dio Hrvatske.

"U Dalmaciji je uglavnom krški teren. Imamo više stijena, to je i dobro što se tiče utjecaja na građevine. Podloge, odnosno tereni koji su nasuti, koji su rahliji mogu pojačati trešnju, a što se toga tiče, u Dalmaciji imamo nešto bolju situaciju."

Naknadni potresi uvijek su prisutni, a seizmolog Kuk još je jednom naglasio da potrese nije moguće prognozirati.

"Aktivnost se nastavila. Do sada imamo nekoliko potresa magnituda između 2 i 3. Nešto više slabijih potresa, dakle očekivana seizmička aktivnost koja slijedi nakon jačeg potresa. Vidjet ćemo koliko će ta serija potrajati", zaključio je Kuk.

Pročitajte više