Seizmolog objasnio zašto je šteta od potresa manja na krškom terenu

Screenshot: Nova TV

JUTROS je dio centralne Dalmacije probudio potres od 4.7 po Richteru.

Seizmolog Tomislav Fiket u razgovoru za Dnevnik Nove TV kaže kako je epicentar potresa jutros bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika te se poprilično osjetio na užem području.

"Uznemirio je ljude, izašli su iz objekata", rekao je i dodao kako, srećom, nije bilo veće štete.

"Međutim, seizmologija je takva znanost i potresi su nepredvidivi događaji, tako da ne možemo nikad sa sigurnošću reći da se neće dogoditi jači potres jer se on uvijek može dogoditi", istaknuo je Fiket i dodao da to može biti "za 500 godina ili 10 minuta", ali, dodaje, nema razloga za paniku.

Seizmolog kaže da se potres dogodio na krškom terenu, gdje su objekti uglavnom vrlo blizu stijene ili na samoj stijeni. "To je najbolja pozicija za gradnju objekta pa su zato štete tamo i manje. Potresi ove magnitude bi na nekom drugom terenu proizveli puno veće štete nego što su se pokazale štete na ovom području", rekao je Fiket.

Dodaje i da Hrvatska ima kompliciranu situaciju s rasjedima.

"Imamo mnoštvo rasjeda koji su uglavnom mali i u raznoraznim međusobnim odnosima. Neki su okomiti, neki paralelni. Zaista imamo mnoštvo rasjeda, s druge strane, to je i naša sreća jer nisu dugački, nego su ispresijecani pa na taj način mogu osloboditi manju energiju nego što bi da nisu prekinuti", objasnio je seizmolog.

Kuk: Jug zemlje može pogoditi potres od oko 7 stupnjeva

NA RTL-u je, pak, gostovao Krešimir Kuk.

"Dalmacija je aktivno područje, najaktivnije u Hrvatskoj. Mogući su najjači i najčešći potresi. Rekli smo, potres nije iznenađenje na ovom području", kazao je.

Kaže da ne zna kakvi će biti naknadni potresi.

"Ne može se znati ni kada ni kakve će jačine biti, to bi bilo predviđanje koje se ne može raditi. Najčešće nakon jačeg slijedi niz slabijih. Tako treba i gledati daljnja događanja", rekao je.

Upitan je koliki se najjači potres može dogoditi na jugu Hrvatske.

"Izračuni pokazuju da su na području juga Hrvatske mogući potresi od 7 prema Richteru, i jači.

Izgledni ne znamo koliko su i kada će biti, mogući su. Pokazala je povijest. Sigurno je da će se dogoditi. Kada, nitko ne zna", rekao je.

Upitan je koja je pouka.

"Uvijek je ista - preventivno se treba djelovati i to je ono što se može lako činiti i što nas čini sigurnim za sve potrese u budućnosti", kazao je Kuk.

Pročitajte više