Šeks: Griješio bih dušu kada bih osumnjičio Sanadera da je bio generator korupcije

"GRIJEŠIO bih dušu kada bih osumnjičio Sanadera da je bio generator korupcije. Njegova uloga u raznim otvorenim korupcijskim aferama treba biti sa punom pozornošću rasvijetljena, polazeći prvo od načela da je svatko nedužan, pa i Ivo Sanader, dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi protivno, ali i polazeći od načela da nitko nije nedodirljiv, pa ni bivši predsjednik Vlade", rekao je u RTL-ovom Intervjuu tjedna potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

"Kad smo došli na vlast oštrica politike borbe protiv korupcije je otupjela"

Šeks je rekao kako se Hrvatska nalazi u delikatnom trenutku i na svojevrsnom raskrižju da li će prevladati proeuropske snage, koje je nastoje trasirati kao zemlju vladavine prave i države ostvarenja socijalne pravde, države koja će prevladati korupciju i organizirani kriminal. Na upit "tko su ti na drugoj strani, koji vuku nazad", Šeks je rekao da su to "oni koji žele zadržati privilegije stečene na bazi čiste politike i koji na taj način žele usporiti kotač povijesti, što se ne može".

"Nažalost, u drugoj polovici 90-tih je u vlasti HDZ-a izostala potrebna oštrina, osjetljivost i senzibilitet na koruptivne pojave i to je rezultiralo time da je HDZ na onim izborima 2000. godine izgubila vjerodostojnost i prešla u oporbu, jer građani su bili uvjereni da se postupa prema zakonu samo prema onima koji nisu bili visokopozicionirani", kazao je Šeks i dodao kako je "nakon 2000. godine HDZ u jednom dijelu vratio povjerenje građana zbog toga što je uhvatio odlučan, čvrst i oštar kurs prema korupciji".

"Kada smo došli na vlast, u drugoj polovici mandata, opet se ta u prvom redu preventivna, a kasnije i represivna oštrica te politike borbe protiv korupcije otupjela, ali na onom najopasnijem dijelu, a to je politička korupcija, koja je stekla veliki zamah", naveo je Šeks pojašnjavajući kako je riječ o premreženosti različitih oblika biznisa sa raznim segmentima vlasti.

"Osjetio sam se povrijeđenim i poniženim zbog načina na koji je Sanader odabrao Bebića za predsjednika Sabora"

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ima li u HDZ-u još "problematičnih" ljudi a vezano za potpore nekih članova stranke potezima bivšeg premijera, Šeks je rekao kako misli da nema nikoga u vrhu stranke tko bi išao protiv odluka stranke i autoriteta predsjednice stranke Jadranke Kosor, jer su i oni koji su bili impresionirani sa Sanaderom sad učinili otklon i odmak te uvidjeli životne realnosti, pa čak i Luka Bebić.

Šeks se osvrnuo i na Sanaderovo "ponižavanje" izborom Luke Bebića za predsjednika Sabora. "Ne da me Sanader ponizio zato što je imenovan Luka Bebić za predsjednika Sabora Luka Bebić, a ne ja, nego sam se osjetio povrijeđenim i poniženim zbog načina na koji je to Sanader napravio", rekao je Šeks.

Naveo je i kako je Hrvatska pokazala da se izborom žene za predsjednicu Vlade "udaljila od onih patrijarhalno-konzervativnih natruha, koje su kao sterotipi visili nad njom". "Hrvatska nije ni patrijarhalna ni konzervativna u tome smislu da bi taj izbor izazivao čuđenje", rekao je Šeks.

Pročitajte više