Šeks: HDZ možda bez svojeg kandidata za predsjednika

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je kako postoji mogućnost da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bude bez svojeg kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, piše "Jutarnji list" u broju od petka.

Šeks je u intervjuu za "Jutarnji list" rekao da prilikom odlučivanja o predsjedničkom kandidatu treba procijeniti njegov mogući uspjeh ili neuspjeh jer bi se eventualni neuspjeh kandidata iza kojeg bi stajao HDZ mogao negativno odraziti i na položaj Vlade.

Ustvrdio je da su ovlasti predsjednika Republike vrlo striktno određene i ograničene te napomenuo da HDZ već ima dva čelna čovjeka u vlasti: predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora.

Šeks je također kazao da se HDZ mora rukovoditi i državnim, a ne samo stranačkim interesima kad se bude opredjeljivao o kandidatu, pa treba i znati odvagnuti što bi značilo za demokraciju u Hrvatskoj da uz predsjednika Vlade i Sabora dobije i predsjednika Republike. Pritom je naglasio da su tu važniji državni od uskostranačkih interesa.

Na pitanje bi li on pristao na predsjedničku kandidaturu Šeks je odgovorio da sve treba odvagnuti i razumno sagledati i dodao da bi stranka odluku o predsjedničkim izborima trebala donijeti tijekom rujna, prenosi "Jutarnji".

Pročitajte više