IZBORI U SPLITU

Poznata lica, stari problemi, ista obećanja, Puljku se smješka nova pobjeda

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL / Ivo Cagalj/Pixsell/ FaH / Shutterstock

DA BLISKI suradnici Ivice Puljka nisu upali u morbidnu intrigu, takozvanu seks-aferu, čije organizatore splitska policija uz nadzor državnog odvjetništva vjerojatno nikad neće otkriti, splitska predizborna kampanja bila bi, zapravo, prilično dosadna: do završetka ovog teksta čak ni Željko Kerum nikome nije preporučio konzumaciju fekalija, čini se kao da i iz njega lagano isparava onaj davni politički eros ili kako se već zove ono kad psuje i napada stvarne ili izmišljene političke protivnike.

Predigra je bila zanimljivija od kampanje

Zanimljivije je bilo ono prije kampanje: optužnica protiv Bojana Ivoševića, Puljkova dogradonačelnika, zbog prijetnje novinarki splitskog dnevnog lista, Puljkov stav da neće prekinuti političku vezu s Ivoševićem, odluka koalicijskih partnera da s Puljkom zbog toga "zamrznu" suradnju, Puljkova demonstrativna objava izlaska na izbore... predigra je obećavala mnogo više od kampanje.

Njezina pretežna monotonija određena je okolnostima i akterima. Okolnosti su takve da lokalnom politikom trenutno vladaju Puljak i suradnici. Otkako je započelo izravno biranje gradonačelnika, nijedan u Splitu nije odradio dva puna mandata. Lica se brzo troše, a i političke opcije, izuzev HDZ-a. On je postojan, premda godinama nije mogao osvojiti vlast na izborima - nakon prvih, održanih 1990. godine, dugo je bio u opoziciji, izuzev onih nekoliko godina nakon 1995. godine kad je režim Franje Tuđmana kupio gradsku vlast predvođenu dotadašnjim liberalom Nikolom Grabićem.

Puljku pogoduju političke okolnosti u Splitu

Splićani su dugo birali SDP i HSLS, što bi, uvjetno rečeno, značilo da su bili za lijevu i liberalnu opciju, ako SDP, novinarski površno, nazovemo ljevicom, a HSLS liberalima, i tek je polovicom prve dekade ovoga vijeka, s erom Ive Sanadera na državnoj razini, HDZ vraćen na vlast u Splitu i to kao koalicijski partner poduzetničke Liste Velog mista.

Danas Puljak predstavlja liberalnu opciju: na ruku mu ne ide baš snaga i stabilnost njegova Centra, stranke bez mnogo jakih imena i moćne organizacijske mreže, ali mu pogoduju vanjske okolnosti. Uz već spomenutu naklonjenost dijela splitskih birača kakvoj-takvoj ljevici i liberalima, tu je i vladavina kriminalnog HDZ-a na gotovo svim razinama.

A HDZ je u Splitu ponovio SDP-ovu grešku s lanjskih izbora te kandidirao nestranačkog kandidata za gradonačelnika. Zoran Đogaš je ozbiljniji i artikuliraniji od Ante Franića, o tome nema zbora, pa i ne uspoređujemo njih, nego odluke dviju velikih stranaka koje postoje desetljećima i imaju brojno članstvo da za prvog čovjeka grada ne predlože baš nikog od osoba s njihovim stranačkim iskaznicama. Izgleda kao ruganje članstvu od kojeg se očekuje bespogovorna odanost i terenska agitacija, a zauzvrat mu se poručuje kako mu kvantiteta nije stvorila kvalitetu, pa nitko u njegovim redovima nije dovoljno dobar za kandidatsku čast. SDP-ov eksperiment završio je debaklom. Što će donijeti HDZ-ov teško je procijeniti, jer ankete ipak nisu tako pouzdane kakvima ih se predstavlja. Ali, ne idu mu u prilog.

Glasovi iz HDZ-a otkrivaju kako stranačke veterane nije ozlovoljio samo Đogašev nestranački status nego i potpuno odsustvo HDZ-ova imena s plakata, kao da su kreatori kampanje zaključili da HDZ u Splitu može pobijediti ako ne bude HDZ. Već sada se nagađa da su možda trebali kandidirati Andru Krstulovića Oparu, bivšeg gradonačelnika kojeg nakon odrađenog mandata HDZ lani nije kandidirao, nego je pokušao s doktorom Vicom Mihanovićem. A to je loše završilo.

SDP nikad slabiji, Matijević se trudi popraviti prošlogodišnju grešku s Franićem

Puljku pogoduje i stanje u nikad slabijem SDP-u gdje Davor Matijević sada pokušava popraviti katastrofalnu lanjsku pogrešku s Franićem. Matijeviću je baš stalo do ove kampanje, vidi se to, a silan trud mogao bi mu, po nekim anketama, donijeti tri vijećnika. Lani je to smatrano debaklom, sad bi bio uspjeh. No, baš SDP-ov primjer pokazuje koliko je loše oslanjati se na ankete - prošle su im godine predviđale sedam mjesta u vijeću. Osvojili su četiri manje. 

U Gradsko će vijeće vjerojatno i Most. Bili su vrlo kooperativni s Puljkom, male su šanse da će nešto promijeniti, jer sigurno ni na koji način ne žele pomagati HDZ-u dok ga vodi Andrej Plenković ili Kerumu dok ga vodi Kerum. Mostov Josip Markotić imao je solidnu kampanju, možda bi bio još bolji da se katkad nije činio pretjerano nervoznim. Nejasno je i kako će proći bivši Puljkovi suradnici iz stranke Pametno predvođeno Kristinom Vidan te Možemo s Tamarom Visković. Pametno je odskočilo od prosjeka s pretežno ženskom listom. I to je, više-manje, sve. Možemo je vodilo prilično neoriginalnu kampanju, kao da je bilo sigurno u osvajanje dva-tri mandata. Sada, po nekim anketama, ne prelazi ni prag

Uvijek isti problemi i slična obećanja

Aris Zlodre i Domovinski pokret, nezavisni Ante Franić te dvije liste bez gradonačelničkih kandidata - jedna Hrvatske narodne stranke i Hrvatskih laburista, druga Nezavisna lista mladih i Hrvatska socijalno-liberalna stranka - tu su tek tako, kao prigodni aranžman, bez realne šanse da im predstojeći izbori posluže kao poticaj za daljnje bavljenje politikom.

I Kerum je zvijezda padalica. Čini se kako više ni on ne vjeruje u sebe. Poznato lice s poznatom retorikom - ako riječ "retorika" nije neumjesno koristiti u rečenici o Kerumu - u političkom svijetu pada brže nego u poslovnom. Tu nema više snage ni za što, osim za sekundiranje HDZ-u. 

Obećanja? Pa ništa novo. Stanovi za mlade, rješavanje prometnih čvorova u gradskoj luci, nedostatka parkinga i zbrinjavanja otpada, uređenje Žnjana, uz poneki svjetlosni efekt poput adrenalinskog parka, luke nautičkog turizma i kongresnog centra... Uglavnom se govori o starim problemima - svaki splitski nastao je prije barem dvadesetak godina - koje vjerojatno u skoro vrijeme neće riješiti nijedna gradska vlast.

Zainteresiranima za izlazak na izbore ostaje kao glavni motiv želja da svojim glasom dokinu vladavinu HDZ-a i Keruma ili da je očuvaju, kako već tko želi. I tu se krije ključna tajna predstojećih izbora - kakve će odnose donijeti u Gradskom vijeću. Osvoji li njegov Centar više glasova, Puljak će imati satisfakciju da mu je izborna kocka donijela dobitak. Ostanu li omjeri isti ili slični - a dosad je Puljku za većinu bila potrebna koalicija sa svim strankama osim, naravno, HDZ-a i Kerumove - sve ovo bilo je uzalud. 

Uopće, gradska vlast napravit će mnogo ustraje li na komunalnom redu kao što je nedavno počistila kaos blizu autobusnog kolodvora. Očekivati više bilo bi što naivno, što pretjerano.

Evo kako su nam kandidati odgovorili na pitanja

Index je kandidatima poslao identična pitanja. Pitanja su šarolika, sastavljena s namjerom da čitatelji iz odgovora doznaju što kandidati vole, a što ne, kakve vrijednosti podržavaju, protiv čega se bore, zašto bi im trebalo dati glas ili ih zaobići.

Pitanja smo slali na dostupne mailove kandidata i njihovih stranaka, a odazvalo ih se šestero: HDZ-ov Zoran Đogaš, nezavisni Ante Franić, SDP-ov Davor Matijević, Centrov Ivica Puljak, Kristina Vidan iz Pametnog i Tamara Visković iz Možemo.

> Odgovori Ivice Puljka

> Odgovori Tamare Visković

> Odgovori Zorana Đogaša

> Odgovori Kristine Vidan

> Odgovori Ante Franića

> Odgovori Davora Matijevića

U anketi Indexa pitamo vas tko treba biti novi splitski gradonačelnik. 

Možete glasati za jednog od devet kandidata.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više