Šeks: Nadam se da ćemo u lipnju dobiti status kandidata i do kraja godine početi pregovore o pristupanju EU

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je izrazio nadu da će Hrvatska sredinom lipnja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU i da će do kraja ove godine početi pregovori o pristupanju EU.

"Nadam se da ćemo još pod irskim predsjedanjem EU dobiti status kandidata i početi pregovore", izjavio je Šeks u emisji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Govoreći o nedavnom posjetu irskom parlamentu, Šeks je rekao da je Irska pokazala da je Hrvatsku prepoznala kao državu koja treba ući u EU, da se zauzela lobirati kod ostalih članica EU da Hrvatska na konferenciji Vijeća ministara EU 17. i 18. lipnja dobije status kandidata i da do kraja godine otpočne pregovore o pristupanju.

"Prepoznavajući i vrednujući hrvatske napore, Irska se čvrsto zauzela da na Vijeću dobijemo status kandidata i da se otklone rezerve određenog kruga zemalja kako bi tijekom ove godine počeli pregovori", kazao je.

Ponovio je raniji stav da na idućoj saborskoj sjednici, koja počinje prekosutra, vjerojatno neće biti rasprave o neprihvatljivim kvalifikacijama iz haških optužnica, zbog nesuglasja parlamentarnih klubova oko zaključaka, ali i opasnosti da bi zaključci mogli ugroziti napore Hrvatske za pristup EU.

"Ako postoji i djelić rizika da rasprava i njezini zaključci mogu ugroziti napore Hrvatske, u ovako delikatnom trenutku kada nas 20-ak dana dijeli od Vijeća ministara, onda mislim da raspravu treba odgoditi", rekao je Šeks.

Naglasio je da će saborski zaključci s te rasprave značiti pobijanje neprihvatljivih dijelova optužnice - posebno onih koji govore o zločinačkom pothvatu, agresiji na BiH i etničkom čišćenju -, istaknuvši da treba tražiti druge mehanizme kojima se te neprihvatljive teze haškog tužiteljstva mogu obarati.

Na optužbe oporbe da Sabor premalo radi, Šeks je odgovorio da Sabor zasjeda racionalnim tempom i dinamikom koje određuje Vlada, u cilju donošenja kvalitetnih, a ne "brzomijenjajućih zakona". "Oporba ima pravo prigovarati, ali nije bitno ima li nekoliko više raspravnih dana ili manje, bitna je kvaliteta", kazao je.

Odbacio je oporbene optužbe da Vlada krade njihove ideje, odnosno da u Sabor upućuje prepravljene oporbene zakonske prijedloge, te izvijestio da Sabor mora donijeti još 40-ak zakona s područja usklađivanja s europskih zakonodavstvom, dio njih nakon Vijeća EU u lipnju.

Branio je Vladin stav da predložen model privatizacije Sunačnog Hvara na temelju javnog natječaja i davanju upravljačkih prava tim hotelskim kompleksom financijskom konzorciju koja daje najbolja jamstva, dok je oporbene optužbe da je takav model nezakonit i loš za Hrvatsku ocijenio "pucnjem u prazno".

"Oni koji prigovaraju nisu dali nikakav argument osim pukog oporbenjačkog da to nije zakonito i da se radi o lošem modelu upravljanja", dodao je Šeks.

Komentirajući intervenciju potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga u "Dnevnik" HTV-a, Šeks je ocijenio da takav Hebrangov istup ne znači napad na slobodu medija, da je riječ o njegovoj osobnoj odluci i impulzivnoj reakciji zbog koje se, kaže, nepotrebno dižu tenzije.

"Ako se želi namjerno praviti afera, ako se nepotrebno dižu tenzije i to pokušava prikazati kao neki veliki udar na medije, to neće biti dobro za nikoga", rekao je.

Pročitajte više