Šeks o talijanskoj odluci o državljanstvu: Nepotreban potez

POTPUNNO suvišnim i nepotrebnim potezom, ocijenio je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks odluku talijanskog parlamenta kojom je prošireno pravo na stjecanje talijanskog državljanstva.

Taj je potez više u funkciji pridobivanja glasova u talijanskoj predizbornoj kampanji i populističkog popuštanja dijelu biračkog tijela, i protiv sam te odluke, rekao je Šeks na konferenciji za novinare.

Pita se koja je svrha da se hrvatskim građanima talijanske nacionalnosti, koji uživaju ista prava po osnovu hrvatskog državljanstva, dodatno daje talijansko državljanstvo i stavlja ih se u poziciju "podijeljene lojalnosti".

Ta jednostrana odluka Italije nije europski put i budućnost, rekao je Šeks dodajući da se iza nje "kriju neke druge nakane".

Šeks je odbio povezivanje tog pitanja s pitanjem dvostrukog državljanstva Hrvata u BiH, navodeći da se Hrvatska Ustavom obvezala da će posebno podupirati dijelove hrvatskog naroda u BiH.

Stjecanje državljanstva između Hrvatske i BiH, najavio je, bit će regulirano međudržavnim sporazumom, a slijedit će europska nastojanja da državljanstvo bude samo jedne zemlje.

Naglasio je kako neće doći do gubitka stečenog dvostrukog državljanstva, ali će se ubuduće državljanstvo moći stjecati samo na temelju faktičkog življenja na području države.

Najavio da će Sabor adekvatno reagirati na talijansku odluku glede gospodarskog pojasa u Jadranu.

Budući da je došlo do jednostranog poteza Italije, Sabor će na to adekvatno reagirati, rekao je Šeks, napominjući da se čeka Vladino očitovanje.

Senat talijanskog parlamenta koncem siječnja ove godine donio je zakon kojim je proglašen ekološki dio talijanskog gospodarskog pojasa. To je u listopadu 2003. također jednostrano za svoj dio učinila Hrvatska, ali je nakon talijanskog pritiska u lipnju 2004., za 12 mjeseci odgodila primjenu za sve članice EU-a.

Predsjednik Sabora je potvrdio da se naknada za imovinu oduzetu austrijskim državljanima neće rješavati ratifikacijom parafiranog sporazuma, već izmjenama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vlasti, odnosno izjednačavanjem stranih državljana sa domaćim.

Takav bi zakon u proceduru trebao doći do ljeta.

Tako će se, drži Šeks, izbjeći otvaranje Pandorine kutije izdvajanja bilo kojeg uskog kruga, odnosno da se više ne moraju sklapati međudržavni ugovori sa svakom pojedinom zemljom, nego da će se to rješavati na razini protokola, kao tehničko pitanje.

Za sada se ne zna koliko će to koštati državni proračun, ali Šeks vjeruje da to neće biti osobito opterećenje za proračun, jer se radi o uskom krugu ljudi, a naknada će se isplaćivati kroz duže razdoblje.

Predsjednik Sabora kaže da je Austriji bitno da se ispoštuje sadržaj sporazuma hrvatske i austrijske vlade o obeštećenju, a da je manje važno kako će se to pitanje riješiti pravno-tehnički.

Pročitajte više