Šeks počeo posjet Francuskoj

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks počeo je u utorak dvodnevni službeni posjet Francuskoj gdje će s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o predstojećim pregovorima Hrvatske i EU, reformama koje je Hrvatskoj predstoje na europskom putu i bilateralnim odnosima između dviju zemalja.

Šeks je na početku boravka Francuskoj posjetio dvorac Versailles gdje se upisao u knjigu gostiju.

"Simbol veličine Francuske, njezinog političkog, kulturnog i umjetničkog zračenja u našoj civilizaciji, Versailles predstavlja i vrhunski doseg svjetske kulturne i povijesne baštine" napisao je Šeks. "Kao izražaj europskog stvaralačkog duha taj nas dragulj snažno podsjeća na našu zadaću da očuvamo posebnosti Europe, bogate i snažne u sveukupnosti njezina nasljeđa" dodao je predsjednik Sabora. Šeks je također pritom podsjetio na hrvatske vojnike koji su nekoć bili u službi Luja XIV. i koji su "s mnogo ukusa uveli prethodnicu naše današnje kravate na njegov dvor priloživši svoj doprinos profinjenoj otmjenosti stoljeća Kralja Sunca".

Predsjednik Hrvatskog sabora će tijekom dana posjetiti Nacionalnu skupštinu gdje će sudjelovati na "aktualnom satu" i razgovarati s predstavnicima najvažnijih političkih stranaka te posebno s Patrickom Blochom, predsjednikom Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva.

Šeks će se u srijedu sastati sa svojim domaćinom predsjednikom Nacionalne skupštine Jeanom Louisom Debreom, predsjednikom Senata Christianom Ponceletom i ministricom za europske poslove Claudiom Haignere.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više