Šeks: Predsjednički izbori mogući i u siječnju

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da je u vezi s datumom predsjedničkih izbora razgovarao i s predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Ivicom Crnićem i kao mogućnost naveo da se izbori umjesto najavljenog 21. prosinca (utorak) održe u siječnju, prvi izborni krug najvjerojatnije u nedjelju 2. siječnja, a drugi u nedjelju 16. siječnja.

Predsjednički izbori u siječnju bili bi također u skladu s Ustavom koji propisuje da se izbori za predsjednika države održavaju najmanje 30, a najduže 60 dana prije isteka Predsjednikova mandata, rekao je Šeks novinarima u Veliškovcima gdje je otvorio novu područnu školu.
Aktualnom predsjedniku Stjepanu Mesiću mandat istječe 18. veljače 2005.

Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer novinarima da je Vlada zamolila predsjednika Vrhovnog suda i državnog izbornog povjerenstva Ivicu Crnića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da još jednom vide postoji li mogućnost da se izbori ipak održe u nedjelju, a ne radnim danom spominjući mogućnost da se umjesto spominjanog 21. prosinca (utorak) održe u nedjelju 19. prosinca.

Sanader je rekao da ni Vlada nije zadovoljna što dan predsjedničkih izbora pada u utorak dakle u radni dan, ali i napomenuo da o tome ne odlučuje Vlada nego hrvatski Ustav.

Premijer je pri tome potvrdio da će inicirati izmjene Ustava kako bi se zajamčilo da se predsjednički izbori održavaju svakih pet godina u studenome ili prosincu ovisno o dogovoru i uvijek nedjeljom.

Poslodavci su upozorili da bi mogli imati velike financijske gubitke dogodi li se da se predsjednički izbori održe u dva kruga jer će to značiti gubitak dva radna dana odnosno u brojkama izraženo više od milijardu kuna.

Pročitajte više