Šeks primio Guentera Verheugena

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u srijedu povjerenika Europske komisije za proširenje Guentera Verheugena koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Predsjednik Sabora pozitivno je ocijenio pretpristupnu strategiju koju je Europska komisija donijela pod Verheugenovim vodstvom, ističući kako je ona dobar i sveobuhvatan okvir za intenziviranje hrvatskih priprema za EU.

Šeks je Verheugena izvijestio da Hrvatski sabor nastoji ubrzano imenovati svoje predstavnike u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU i RH. Većina zakona koji su morali biti prilagođeni zakonodavstvu Europske unije, istaknuo je Šeks, usvojena je jednoglasno zahvaljujući jedinstvenom stajalištu parlamentarnih stranaka da je članstvo Republike Hrvatske u EU strateški cilj od nacionalne važnosti, dodaje se u priopćenju.

Europski povjerenik Guenter Verheugen istaknuo je kako vjeruje da Hrvatska pripada Europi po svojoj povijesti, kulturi, podneblju i duhu ljudi, kao i to da je već na samom početku dobro pripremljena za nastavak procesa pridruživanja, što je naročito bitno za trenutak u kojem se odvijaju hrvatske pripreme za članstvo u EU.

Pohvalivši Hrvatsku jer se vlastitim naporima uspjela izdvojiti iz regije koja ju okružuje, pridonoseći tako njezinoj stabilnosti, Verheugen je istaknuo da je Republika Hrvatska zbog pozitivnog primjera potrebna Europskoj uniji koliko i Europska unija Republici Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više