Šeks primio predsjedavajućega predsjedništva BiH Sulejmana Tihića

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u ponedjeljak predsjedavajućega Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, članove Predsjedništva Dragana Čovića i Borislava Paravca te ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića, koji borave u i Hrvatskoj povodom održavanja 9. sastanka Međudržavnoga vijeća za suradnju između RH i BiH, priopćeno je iz Sabora.

Šeks je izrazio zadovoljstvo konstantnom uzlaznom putanjom sveukupnih odnosa između Hrvatske i BiH kao dviju prijateljskih i susjednih zemalja. Posebno je pozdravljen rast gospodarske suradnje, a obje su strane izrazile zadovoljstvo što su na današnjoj sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju usvojene smjernice za unaprjeđenje odnosa između dviju zemalja, navodi se u priopćenju.

Šeks je naglasio da Republika Hrvatska, u skladu sa svojim Ustavom, ima obvezu podupiranja hrvatskog naroda u cilju ostvarivanja njegovog konstitutivnog statusa u cijelosti. Istodobno je istaknuo da će Republika Hrvatska i nadalje surađivati s čitavim prostorom BiH, stoji u priopćenju.

Tijekom razgovora je istaknuto da dvije zemlje dijele i zajedničke vanjskopolitičke ciljeve - ulazak u EU i NATO - i u tom kontekstu, Šeks je naglasio da RH podupire i nastavit će kontinuirano podupirati eurointegracijska nastojanja susjedne države.

Predstavnici BiH zahvalili su na hrvatskoj potpori, te istaknuli da podržavaju hrvatske napore u eurointegracijskom procesu. Posebno je istaknuto da u BiH oko tih pitanja postoji potpuni konsenzus svih političkih snaga, što je i omogućilo uspješnu provedbu cijelog niza osjetljivih reformi, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više