Šeks se u Mohaču sastao s predsjednicom mađarskog parlamenta

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastao se u nedjelju u Mohaču s predsjednicom mađarskog parlamenta Katalin Szili koja mu je izrazila punu potporu Mađarske u ovoj fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji, kazao je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Boris Abramović.

Predsjednica mađarskog parlamenta Šeksa je u Mohač pozvala na bušare, tradicionalnu mađarsku kulturnu manifestaciju sličnu fašniku.

Tom prigodom održali su i službeni sastanak, treći zaredom u posljednjih godinu dana, na kojem su razmotrili ukupne bilateralne odnose dviju zemalja, koji su ocijenjeni izvanrednima, rekao je Abramović u razgovoru za Hinu.

Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na aktivnosti koje Hrvatska poduzima u ovoj fazi približavanja Europskoj uniji, odnosno u očekivanju početka pristupnih pregovora 17. ožujka, rekao je.

Velika pozornost, kazao je Abramović, pridana je i osnivanju Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora za nadzor i praćenje tijeka pregovora s EU i njegovoj ulozi u pristupnim pregovorima.

Predsjednica mađarskog parlamenta obećala je Hrvatskoj punu potporu i pomoć Mađarske u ovoj fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji kao i nakon početka pristupnih pregovora, rekao je Abramović.

Szili je Šeksa također pozvala na sastanak predsjednika parlamenata Europske unije koji će se u svibnju održati u Budimpešti, rekao je.

U posjet Mađarskoj idući tjedan doputovat će i premijer Ivo Sanader. U sklopu dvodnevnog službenog posjeta, Sanader će se sastati s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyijem, predsjednicom parlamenta Katalinom Szili te predsjednikom Republike Ferencom Madlom. Posjetit će i Hrvatsku državnu samoupravu, hrvatsku školu te otkriti bistu Marka Marulića.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više