Šeks se u utorak sastaje s češkim predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova

DRUGOGA dana prvog službenog posjeta Češkoj, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ima u utorak zakazane susrete s predsjednikom Vaclavom Klausom, premijerom Stanislavom Grossom i ministrom vanjskih poslova Cyirilom Svobodom.

Nakon što je u ponedjeljak kolegu Lubomira Zaoraoleka izvijestio o "bitnim aspektima hrvatske unutarnje i vanjske politike, a posebice o ispunjavanju pretpostavki za otpočinjanje pregovora s EU", Šeks će i svojim današnjim sugovornicima također pokušati predstaviti Hrvatsku kao vjerodostojnu zemlju, sposobnu za rješavanje jedine preostale prepreke na putu za Uniju.

"Radi se o vjerodostojnosti Hrvatske u pogledu suradnje s Haškim tribunalom", rekao je u ponedjeljak Predsjednik Sabora, ističući da će o tome procjenu dati radna skupina EU zajedno s glavnom haškom tužiteljicom.

Češka je postala punopravna članica Europske unije u svibnju prošle godine no oko EU se i dalje lome koplja i to između čelnih ljudi države.

Šeksov prvi sugovornik je predsjednik Klaus, bivši premijer i oštar kritičar Europske Unije. No, iako je jedini šef države u bloku 25-orice koji aktivno sudjeluju u kampanji protiv europskog Ustava, on je, prema najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja, koja prenosi The Prague Post, najpopularniji političar u zemlji. Prema njegovu mišljenju, članstvo u EU nagriza češku suverenost.

S druge strane, premijer Stanislav Gross, s kojim se Šeks sastaje u poslijepodnevnim satima, gorljivi je zagovornik Europskoga ustava. To je, kako tvrdi politički analitičar Milan Znoj, "još jedina stvar koja je zajednička koalicijskim strankama na vlasti". No, Grossova je vlada u rasulu, potresena skandalom zbog pitanja podrijetla premijerove imovine, odnosno kupovine luksuznoga stana i poslovnih veza njegove supruge s vlasnikom javne kuće. Da bi udovoljio nezadovoljnim koalicijskim partnerima, posebice koaliciji Kršćanskih socijalista i Unije slobode (KDU-ČSL) Gross i njegovi socijaldemokrati predlažu za premijera Jana Kohouta, bivšeg komunista školovanog u Moskvi. Taj je prijedlog također izazvao niz kontroverzi.

Kohout je odmah najavio da će, postane li premijer, od Ustavnog suda zatražiti da presudi može li sadašnji sastav Parlamenta ratificirati Europski ustav i tako izbjeći referendum.

Šeks će posjet Češkoj završiti susretom s ministrom vanjskih poslova Svobodom.

Pročitajte više