Šeks u Gospiću o obrani istine o Domovinskom ratu i optuženim hrvatskim generalima

Obrana istine o Domovinskom ratu i generala koje je optužio Haaški sud prvorazredna je zadaća hrvatske Vlade koja će poduzeti sve da pobije optužnice, cilj kojih je revidirati povijesne temelje hrvatske države, rekao je Vladimir Šeks, član Predsjedništva HDZa, sudjelujući večeras u Gospiću na Izbornoj skupštini HDZa Ličkosenjske županije.

"Moramo naći načina da se pravnom i političkom bitkom generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, kao i onima koji su danas otputovali u Haag, omogući obrana sa slobode, ali da se sruše i pobiju neshvatljivi kriteriji kojima se ne samo obezvrjeđuju nego i poništavaju temeljne vrijednosti Domovinskog rata, i kolektivno optužuje hrvatski državni, vojni i politički vrh od 1991. do 1995., a veličanstvene akcije 'Bljesak' i 'Oluju' proglašavaju udruženim zločinačkim pothvatom predsjednika Franje Tuđmana i generala Hrvatske vojske. To su", rekao je Šeks, "u najmanju ruku neprihvatljive i neistinite teze u optužnici i Hrvatska će naći snage i načina da ih pobije i pomogne pritvorenim optuženicima da se brane sa slobode."

Po Šeksovoj procjeni može se uspjeti jedino ako se razborito upotrijebi sav pravno-politički instrumentarij koji je na raspolaganju i koji proistječe iz pravnog poretka, ali i instrumentarij kojim će tim međunarodnih i domaćih stručnjaka i prije suđenja srušiti te neprihvatljive dijelove optužnice.

Na tome se ubrzano radi i nadamo se da će generali Markač i Čermak do Uskrsa odlukom Sudskog vijeća Haaškog tribunala dobiti status da se brane sa slobode, rekao je Vladimir Šeks večeras u Gospiću.

Izaslanici izborne skupštine jednoglasno su za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije izabrali dr. Darka Milinovića, koji je tu dužnost obnašao i u proteklom razdoblju. Također su izabrani članovi novog Županijskog odbora i Nadzornog odbora te izaslanici koji će ličko-senjski HDZ predstavljati na 9. općem saboru stranke u Rijeci.

(Hina) xkp ymć

Pročitajte više