Šeks: Za napete odnose u Saboru odgovorni svi koji sudjeluju u njegovu radu

ZA NAPETE odnose u Hrvatskom saboru odgovorni su svi koji sudjeluju u parlamentarnom radu, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, najavivši da će se o narušenim odnosima između saborske manjine i većine raspravljati u petak, na sjednici proširenog saborskog Predsjedništva.

"U petak će se održati zajednička sjednica Predsjedništva s čelnicima klubova svih parlamentarnih stranaka, oko političkih odnosa koji su došli do točke vrlo visokog intenziteta napetosti između stranaka oporbe i stranaka vladajuće većine, napose HDZ-a", rekao je Šeks na konferenciji za novinare.

Na novinarski upit tko je kriv za tu napetost odgovorio je da se ne radi o ničijoj krivnji, već o "odgovornosti koja se odnosi na sve aktere koji sudjeluju u radu Sabora", a o toj će se odgovornosti, ističe, raspravljati u petak.

"To nije krivnja nego odgovornost svih u Saboru za izvršenje temeljnih načela parlamentarne demokracije, a predsjednik Sabora najodgovornija je osoba za funkcioniranje parlamentarne demokracije", rekao je Šeks.

Izvijestio je da se o potrebi sazivanja proširene sjednice saborskog Predsjedništva prije dva dana dogovorio s predsjednikom SDP-a i koordinatorom saborske oporbe Ivicom Račanom, kako bi se, kaže, raspravili svi prigovori koji dolaze iz oporbenih redova, ali i stranaka vladajuće koalicije, nezadovoljnih primjenom saborskog Poslovnika.

"Svrha proširenog Predsjedništva je da utvrdi uzroke i razloge koji generiraju povišeni stupanj političke napetosti, a krajnji je cilj da se bitno smanji ta napetost koja otežava funkcioniranje Sabora", kazao je Šeks.

Sve parlamentarne stranke pozvao je da dobrom političkom voljom otklone "uska grla koja generiraju napetost", te tako omoguće demokratsku političku utakmicu između političkih neistomišljenika.

Pritom se, kaže Šeks, moraju ponovno definirati određena rješenja koja će omogućiti da političke stranke u parlamentu mogu izraziti svoje stavove i da se na temelju toga donose odluke.

"Nadam se da će kod svih aktera biti toliko svijesti i odgovornosti za rad i djelovanje Sabora, da ćemo izbjeći i prevladati sve ove situacije kojih je bilo, a koje su izlazile iz okvira političke borbe", rekao je Šeks.

Izvijestio je i da je danas sazvao 11. sjednicu Hrvatskog sabora koja će trajati 21 radni dan (od 3. studenoga do 15. prosinca). Na dnevnom redu je 47 točaka, među kojima i 15 zaostalih s prošle saborske sjednice. "Dnevni red je obiman i radit će se zgusnutim intenzitetom", najavio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Pročitajte više