Šeks zatražio hitni sastanak Mandatno-imunitetnog povjerenstva zbog Glavaša

PREDSJEDNIK Sabora Vladimir Šeks zatražio je hitnu sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva i Odbora za ustav i politički sustav, kako bi se utvrdilo je li Branimir Glavaš sinoć protuustavno pritvoren. Sjednica na kojoj će se odlučivati o (ne)ukidanju imuniteta zakazana je za 13.30 sati.

To su od sabora zahtijevali klubovi zastupnika HSP-a i HDSSB-a, koji tvrde da je Glavaš sinoć protuustavno zatvoren te da su sud i policija pri njegovom pritvaranju radili protuzakonito.

"Držimo da je sam postupak oduzimanja imuniteta Branimiru Glavašu u studenom prošle godine bio protuustavan, obzirom da je zahtjev podnijelo nenadležno tijelo, odnosno Županijsko državno odvjetništvo. Uostalom, sudac je nakon toga odbio zahtjev za pritvor, što znači da je ova odluka Hrvatskog sabora konzumirana. Istražni postupak također je pokazao da od 147 svjedoka nijedan svjedok ne tereti Glavaša", rekao je Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a, te napomenuo da nitko ne negira da su zločini počinjeni, no da se ne treba ići mimo zakonskih procedura.

Iznijevši ove argumente, zastupnik HDSSB-a zatražio je hitnu sjednicu Povjerenstva i Odbora te uvrštenje rasprave o ukidanju imuniteta Branimiru Glavašu na dnevni red današnje sjednice Sabora, a zahtijevao je i da se Glavaša odmah pusti na slobodu.

Vladimir Šeks je tada sazvao hitnu sjednicu Odbora za ustav i politički sustav i Mandatno-imunitetnog povjerenstva te je rekao da će nakon tih sjednica donijeti odluku o uvrštavanju eventualnog ukidanja imuniteta Glavašu na dnevni red današnje sjednice.

Zastupnik IDS-a Damir Kajin rekao je kako sjednica Povjerenstva nije potrebna jer će ono ponovno donijeti odluku da se Glavašu imunitet skine. Upozorio je na to da Glavašu imunitet nije skinut u "slučaju selotejp", već samo u "slučaju garaža".

"Mislim da je nužno postupiti i u slučaju selotejp. Znate da su noć i Drava u Osijeku gutali Srbe, i kako ne treba prelaziti preko toga, ne treba prelaziti ni preko saborske procedure" - zaključio je.

Zastupnik Pero Kovačević, osim rješavanja imuniteta Branimira Glavaša, zahtijevao je od predsjednika Vlade Ive Sanadera da se obrati Hrvatskom saboru vezano za izjave Goefreya Nicea o zlouporabi položaja Carle del Ponte i pogodovanju Srbiji u tužbi za genocid. Također je ponovio i zahtjeve koje je HSP uputio Vladi u otvorenom pismu prije dva dana.

A.B.

Pročitajte više