Šeks završio posjet Irskoj

JOŠ JEDNOM smo dobili obećanje da će Irska u razdoblju do summita EUa u lipnju intenzivno lobirati kako bi se uklonile rezerve nekih zemalja Unije prema stjecanju statusa kandidata i početka pregovora s Hrvatskom, kazao je u petak završavajući posjet Dublinu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

"Irska ide s formulom da ti pregovori trebaju početi do kraja ove godine", rekao je Šeks nakon sastanka s državnim ministrom za europska pitanja u irskom ministarstvu vanjskih poslova Dickom Rocheom.

Prema Šeksovim riječima, u razgovorima s irskim dužnosnicima on je upozoren da Hrvatska treba djelovati i ukloniti rezerve pojedinih zemalja u vezi ribolovno-ekološke zone na Jadranu, te da se treba naći rješenje u dogovoru sa Slovenijom i Italijom.

Dobro je, rekao je Šeks, da smo objasnili sve napore koje je poduzela hrvatska Vlada kako bi uvjerila one koji odlučuju da je Hrvatska ispunila najveći dio kopenhaških kriterija i da radi na ispunjavanju onih koji su joj preostali.

Upitan što misli o tome slaže li se Irska da bi Hrvatska trebala postati članicom EU-a 2007. godine, Šeks je odgovorio: "Oni izražavaju bezrezervno uvjerenje da je Hrvatska sigurno članica EU-a do 2007."

Šeks se tijekom trodnevnog posjeta Irskoj osim s Rocheom sastao s irskom predsjednicom Mary McAleese, predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta Roryjem OHanlonom i sudjelovao na sjednici Odbora za vanjsku politiku irskog parlamenta.


Pročitajte više