Selak Raspudić za Index: Traži se alibi koji će nekome olakšati odluku da ide HDZ-u

Foto: Neva Žganec/Pixsell

Razgovarali smo s Marijom Selak Raspudić iz Mosta.

"U trenutku dok postoji kakva mogućnost oporbenog dogovora koji će omogućiti micanje HDZ-a s vlasti, neću prozivati i kritizirati nijednu političku opciju kako ne bih odmogla postizanju zajedničkog cilja micanja HDZ-a s vlasti, odnosno oslobađanja institucija. Ovo je u tome smislu ispit naše političke zrelosti. Za kritiku će biti vremena ukoliko se dogovor ne postigne. Na načelnoj razini mogu reći da nitko neće ući u koaliciju s HDZ-om da bi nešto simbolički istrgovao ili da bi dobio neku fotelju u nekakvom ministarstvu.

U koaliciju se u HDZ ulazi isključivo iz vlastitih odnosno trgovačkih interesa, preusmjeravanja tokova novca u svoj džep i monopoliziranja javnih poduzeća. To su pravi razlozi i onaj tko se odluči za taj svijet, njemu treba biti jasno da je i drugima jasno koja je svrha te koalicije, a sav drugi šareni papir, od ministarstva a, b, c i d te micanja nekoga iz vlade, služi isključivo da bi se prikrio pravi interes onoga tko se za to odluči jer temeljni problem HDZ-a nisu ideološka skretanja jer u njemu zapravo ideologije nikada nije ni bilo, već interesna okupiranost države i korupcija. Onaj tko pristane na to je omogućio nastavak takve politike.

Sve ostalo su priče za malu djecu. Ja se i dalje nadam da je u Hrvatskoj na oporbenoj strani dovoljno ozbiljnih političkih aktera koji na to neće pristati jer ono što je sigurno za svaki oporbeni glas, pogotovo onaj koji dolazi iz spektra centar prema desno je da ga je netko htio dati HDZ-u, dao bi ga HDZ-u. Svi ostali glasovi koji su razdijeljeni između opcija od centra prema desno s nekim razlogom nisu išli HDZ-u, a s obzirom na to što su stranke govorile tijekom svog mandata, prvi razlog za to je bila korupcija", kazala nam je Selak Raspudić.

Komentirala je jutrošnju izjavu Marijana Pavličeka iz Suverenista da neće moći ni u koaliciju s SDSS-om ni s Možemo. Oni su na izbore izašli u koaliciji s Mostom.

"Ovo je ispit političke zrelosti"

"Moje mišljenje je da je ovo ispit političke zrelosti i da sve što s hoće ili neće dogovoriti ne raspravlja se i ne uvjetuje u javnom prostoru s ciljem signaliziranja vlastite vrline nego se dogovara iza zatvorenih vrata. Svatko od nas ima ili nema integritet. Osobno se nikada neću odreći svojih vrijednosti i žustro sam se za njih borila. Isto tako bih radije bila proglašena veleizdajnikom nego i najmanjim svojim postupkom dovela do nemogućnosti dogovora oko oslobađanja institucija i time ostanka HDZ-a na vlasti", kazala je te dodala:

"A ako su sve političke stranke na oporbenoj strani dovoljno zrele, neki dogovor oko oslobađanja institucija se može postići, a da ne ugrozi nijednu od tih političkih opcija.

Mnogima nije u interesu da zaživi oporbeni dogovor, samo to jasno ne smiju reći jer bi time priznali da žele ostati u oporbi. To ne znači da pod svaku cijenu treba ići u bilo kakav dogovor, ali ako na političkoj sceni postoji dovoljna zrelost i svjesnost o ozbiljnosti situacije te alternativi koja se Hrvatskoj nameće ako se sklopi trgovinski dogovor s HDZ-om, onda se to neće ni dogoditi. Vrlo je jednostavno.

Traži se alibi koji će nekome olakšati odluku da se baci u trgovački zagrljaj s HDZ-om. Ja taj alibi sigurno neću dati", kazala je Indexu Selak Raspudić.

Pročitajte više