Seljaci Slavonije i Baranje traže od Vlade da proglasi elementarnu nepogodu

NA KONFERENCIJI za novinare, održanoj na presahloj poljoprivrednoj površini u blizini Đakova, čelnici Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje predsjednik Antun Laslo i tajnik Stanko Zdravčević uputili su javni apel Vladi za proglašenje elementarne nepogode čime bi se ublažile posljedice višemjesečne suše.

Po Laslovim riječima, seljaci ovakvu sušu ne pamte u zadnjih deset godina. "U zadnja tri mjeseca pale su svega dvije do tri litre kiše po četvornom metru što se u mnogome negativno odrazilo na ozime i jare kulture. Suša je već uništila 60 posto šećerne repe, 50 posto uljane repice, a urod pšenice smanjio se do sada barem za 30 posto. Ovakvo stanje moglo bi dovesti u pitanje dostatnost količina pšenice i šećerne repe za domaće potrebe", rekao je Antun Laslo.

Smatra da proglašenje elementarne nepogode treba biti popraćeno i konkretnom financijskom potporom seljacima, a ne ostati samo na pukom ili formalnom proglašenju.

Tajnik Zajednice Stanko Zdravčević istaknuo je ogorčenost seljaka zbog izostanka reakcija političara, poglavito saborskih zastupnika s područja Slavonije, na posljedice suše.

"Dok suša uzima danak, političari šute, što nas iznenađuje jer su istim tim političarima usta inače puna brige za poljoprivredu i seljaka", rekao je Zdravčević.

(Hina) sž mć

Pročitajte više