Seljačka buna - Kuterovac: Nas 200 traktora u Zagrebu ne impresionira

"MI SAMO tražimo otkupnu cijenu mlijeka od 3,8 kuna po litri. To nam je tako obećano u vremenima kada smo dogovarali kredite i programe za proizvodnju. S ovog mjesta nećemo se pomaknuti dok to ne isposlujemo. Obećanja se moraju ispuniti", rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ivica Miketek inače predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko - baranjske županije govoreći ispred Ministarstva poljoprivrede u kojem danas nema ministra Pankretića.

"Danas tijekom dana na područje Zagreba pristiglo je ukupno 237 traktora, na putu prema Zagrebu je još 27 od čega se 190 nalazi na Zagrebačkom Velesajmu, a 43 je parkirano na krajnjem južnom traku Ulice Grada Vukovara (najjužniji kolnički trak) u blizini Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Tijekom dana došlo je do zagušenja prometa u trajanju od 35 do 40 minuta na potezu Avenija Grada Vukovara - Miramarska ulica - ulica Hrvatske bratske zajednice", priopćila je večeras zagrebačka policija.

U znak prosvjeda, izliveno je oko šezdesetak litara mlijeka ispred zgrade, a oko 18 sati očekuje se dolazak oko tisuću seljaka pred Ministarstvo poljoprivrede.

Pankretiću, "s kojim nemaju više što razgovarati", zamjeraju pogodovanje tajkunima među proizvođačima hrane. Traže i da se krediti koje su poljoprivrednici podigli po uvjetima izjednače s onima koje je emitirala Hrvatska banka za obnovu i razvoj te odgodu plaćanja od godinu dana. Osim veće cijene za otkup mlijeka, traže i pola kune veću otkupnu cijenu pšenice. Ne žele povratak feudalizma u kojem će biti nečiji kmetovi, a on će lako nastupiti ako im banke zaplijene zemlju.

"Mavroviću, odstupi!"

Željka Mavrovića, predsjednika Hrvatskoga seljačkog saveza optužuju za neosjetljivost i razbacivanje floskulama, te traže da i on ode sa svoje funkcije jer je na njoj iz političkih razloga te zbog toga ne podržava prosvjed. Podsjetimo, seljake je jučer pokušao zaustaviti  poručivši prosvjednicima da ponude rješenja kako bi stvorili novce.

"Budite aktivni, nemojte samo vikati 'daj mi novce' bez obzira koliko naporno radite", govorio je Mavrović, međutim očigledno ne dovoljno glasno.

"Ne čudim se što priča tako, jer da smo mi dobili toliko udaraca u glavu, isto bi pričali kao on", posprdno je dobacio Miketek o šefu HSZ-a, bivšem boksaču Mavroviću. Naime, nekoliko se članova saveza pridružilo današnjem traktorskom jurišu.

Kosor i Sanader se ograđuju i "u sosu" ostavljaju samog Pankretića?

Prosvjednici traže direktne pregovore s Vladom pa se nagađalo da im svoje lice neće danas pokazati ni Pankretić, ni premijer Ivo Sanader nego će ta neugodna uloga opet dopasti potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor. Seljaci zahtijevaju sporazum s Vladom u pismenom obliku i spremi su, kaže Miketek, čekati i mjesec dana.

No, prema zadnjim informacijama iz Vlade, Kosorici i njenom šefu ne pada na pamet odrađivati neugodni posao za kolegu HSS-ovca.

Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade, poručio je kako Vlada smatra da su ovo problemi iz nadležnosti ministra Pankretića, te na "nijedan drugi predstavnik ne bi mogao ništa bolje utjecati na zahtjeve seljaka".

Državni tajnik Krešimir Kuterovac ipak je oko 18 sati primio dvadesetak prosvjednika i novinare u prostorije Ministarstva.

Policija na ulazu u Zagreb preusmjerava traktore prema Velesajmu, a oko 14 sati prosvjednike su počeli prevoziti autobusima do Vukovarske ulice gdje je središte prosvjeda ispred Ministarstva poljoprivrede.

Počinje kolaps

Kako saznajemo, policija je imala namjeru sve traktore prebaciti odnosno preusmjeriti na prostor parkinga Zagrebačkog velesajma. U početku su u tome i uspijevali no nekoliko traktora uspjelo je doći do središta Zagreba.

Zagrebačka policija ulaže dodatne napore, a na pomolu je prometni kolaps u Zagrebu koji bi se ionako dogodio jer počinje produženi vikend. Ovako je situacija s traktorima dodatno otežana. Za sada neslužbene informacije kažu kako se dio traktora pokušao probiti do zgrade Vlade, no policija ih je u tome spriječila.

Tramvaji u Držićevoj, Vukovarskoj i dijelu Maksimira i dalje voze, ali usporeno i s kašnjenima.

Traktori ostali na cesti

Od prosvjednika se može čuti kako je dio traktora ostao na cesti i nije stigao do Zagreba. Prema pričama riječ je o najmanje pedesetak traktora. Dio njih ostao je zbog nedostatka goriva, a dio je imao kvarove uslijed dugog puta.  

Tijek prosvjednog dana:

Traktori stižu iz svih krajeva Hrvatske

Proširena akcija Vlade Ive Sanadera, potpomognuta sa seljačkim udrugama HSS-a nije uspjela u pokušaju da se zaustavi prosvjed nezadovoljnih seljaka sa stanjem u poljoprivredi. Jutros je tako prema Zagrebu iz raznih krajeva Hrvatske krenulo oko tisuću traktora koji bi se trebali naći ispred Ministarstva poljoprivrede.

Traktori su krenuli iz: Virovitice, Bjelovara, Vrbovca, Čakovca, Varaždina, Istre, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, a prvi traktori u Zagrebu očekuju se oko 14 sati .

Pankretić, kako doznajemo, vrlo vjerojatno neće izaći pred gnjevne prosvjednike, a naglasio je kako je prosvjed potaknut nakon izbornih rezultata. Prosvjednici su dobili tu informaciju te odgovaraju kako ionako ne žele razgovarati s Pankretićem koji mora dati ostavku, nego s premijerom Sanaderom.

Usporen promet

Prema informacijama s terena, iz pravca istočne Slavonije kolona traktora je prošla kroz Virovitičko-podravsku županiju u pravcu Zagreba. Policija javlja kako je usporen promet na Podravskoj magistrali.

Iz pravca Bjelovara prema Zagrebu kreće kolona od stotinjak traktora, a iz Đakova je oko 60. Očekuju se prosvjednici i iz Istre koji su se kasno sinoć javili organizatorima prosvjeda, a oko 11 sati prema Zagrebu je krenulo 50-tak traktora.  

Kako se doznaje, iz pravca Varaždina malo poslije deset sati prema Zagrebu je krenulo oko 100 traktora. Riječ je o poljoprivrednicima iz tri županije i to Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke.

Policija javlja kako su mogući zastoji na državnoj cesti D-3 i posebice na dionici od Turčina do Mirkovca. Oko podneva objavljeno je kako je iz Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije prema Zagrebu krenula kolona od oko 200 traktora.

Policija je također objavila kako prosvjednike dočekuje na granici zagrebačkog prstena, a kolone traktora dopratit će ih do Vukovarske ulice, odnosno sjedišta Ministarstva poljoprivrede. 

Friščić traži ujedinjenje pa onda prosvjede

Čelnik HSS-a Josip Friščić, kada su mu jutros javili da su kolone traktora krenule prema Zagrebu izjavio je kako su se seljaci trebali prvo organizirati u jednu udrugu, a nakon eventualno krenuti u prosvjede. O kojoj krovnoj udruzi Friščić govori, nije bilo jasno, no treba istaći kako su jedini protiv prosvjeda bile HSS-ovske seljačke udruge.

Friščić je danas naglasio kako je Vladin rebalans kidao i zdravstvo i socijalu ali nije dirao poticaje za proizvodnju hrane.

"Da bi se namaknulo dovoljno poljoprivrednicima, trebali bi za mišljenje pitati radnike Đure Đakovića i drugih tvornica, socijalno ugrožene građane, branitelje od kojih bi trebali oduzeti da bi se njima dalo", rekao je Friščić u izjavi za Jutarnji list, no ni on se danas ne nalazi u Zagrebu već na obilježavanju obljetnice rođenja utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke braće Radića u Trebarjevu Desnom
 
> Vlada gasi novi požar: Seljaci kreću traktorima na Zagreb i Sanadera

> Opet neispunjena Vladina obećanja: Traktorima će blokirati hrvatske granice

"Tražimo hitnu i neopozivu ostavku ministra poljoprivrede Božidara Pankretića", već tjedan dana traže seljaci, a svoj zahtjev formalizirali u zahtjevu dvanaest seljačkih udruga iz ukupno šest županija. Njihovo traženje za ostavkom Pankretića, kao i njegova kabineta odaslan je na adresu Vlade RH, kao i premijera Ive Sanadera, no do danas nije bilo pozitivnog odgovora.

Štoviše, Vlada je svojevremeno poručivala sindikatima da ne prosvjeduju pred nadolazeću financijsku krizu, studentima se govorilo da ne štrajkaju pred ispitne rokove, a posljednjih sedam dana putem "satelitskih udruga" seljaka HSS-a, objavljivano je kako je bolje ne izlaziti na ulice pred žetvu. Prokušani model kao kod slučaja sindikalnih vođa, koje su vladajući optužili da imaju prevelika primanja, primijenjen je i na čelnike "seljačke bune", koji navodno troše državne poticaje, ali nemaju proizvodnju.

Pankretić zaboravio obećanja

"Pankretić nam je svašta obećavao u zamjenu za mir, ali usprkos obećanjima i garancijama danas se krediti nisu reprogramirali, a kamate za seljake nisu manje", stoji u zahtjevima hrvatskih seljaka koji su jutros sjeli u svoje traktore i krenuli ravno do Pankretića jer je "zaboravio obećanja".

"Prosvjed je legitimno pravo svakog, no ne prihvaćamo primjedbe da kasnimo u donošenju mjera ili ne radimo sve što je moguće kako bismo riješili krizu u mljekarstvu", pokušao je smiriti seljake ministar Pankretić objašnjavajući kako je kriza mljekarstva uvezena iz Europe.

Pankretić se oglasio: Želimo pregovarati za stolom, ne na ulici

Dnevniku HTV-a oglasio se i ministar Pankretić. Upitan zašto je cijena mlijeka tako niska, on kaže - "Prije šest mjeseci smo se dogovorili sa proizvođačima, koji su rekli da žele europske cijene". No, cijene mlijeka u Europi su počele padati.

"Intervenirat ćemo, razgovarat ćemo, ovisno o tome kako će cijena padati, koje mjere možemo povući", kaže Pankretić, argumentirajući kako je i on "seljačko dijete i zna da je to teško", no, kriza je svjetska.

Pankretić kaže da neće više dozvoliti da cijena mlijeka para te "ako prosječna cijena u Europi bude padala, morat ćemo intervenirati". Međutim, nije spomenuo povećanje sadašnje cijene mlijeka.

Što se tiče cijene pšenice, kaže da je Vlada već puno pomogla, no naglašava da Ministarstvo nije kupac nego da ono može samo pomoći seljacima pronaći kupca.

"Ja sam seljačko dijete, znam da nije lako seljacima i mi dajemo sve od sebe. Zahtjevi su uvijek opravdani i legitimni, no, sada dolaze od onih koji, čini mi se, tjeraju više svoje interese", kazao je Pankretić, dodajući da će on pregovarati sa pobunjenim seljacima - "ali za stolom, ne na ulici".

Upitan o zahtjevu seljaka za njegovom ostavkom, Pankretić je samo kazao - "lako za to".

Prosvjednici: Sutra blokiramo sve autoceste

"Ako nam se ne obrati nitko iz Vlade, ujutro blokiramo sve autoceste!", kazao je večeras prozvani Ivica Miketek, nakon Pankretićevog obraćanja i razgovora drugih prosvjednika s Kuterovcem. Kaže da neće odustati od prosvjeda dok cijena mlijeka sa 2,30 kuna ne poraste na 3,80 kuna, te da su seljaci spremni zbog toga spavati pod vedrim nebom večeras, a sutra zakrčiti promet.

Na sastanku seljaka u Ministarstvu državni su tajnici branili sadašnju cijenu mlijeka, tako da je došlo samo do napetosti, umjesto do sporazuma. Pozvali su poljoprivrednike da dođu u ponedjeljak na nastavak pregovora, no oni su to odbili, ne odstupajući od tražene cijene mlijeka.

Zaustaviti eskalaciju uvoza!

U večerašnjoj emisiji Otvoreno predstavnici seljaka sučelili su se s Mavrovićem i Kuterovcem. Mavrović se branio optužbi da je Hrvatski seljački savez samo satelit HSS-a koji ima čak i istu kraticu. Kazao je da to nije istina, ali da je potrebno surađivati.

Direktor Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić je kazao da Hrvatska uvozi između 40 do 70 posto sireva koje može proizvesti kod kuće. Rekao je da se preradom mlijeka mogu zbrinuti viškovi na koje se žale veliki proizvođači i da se treba raditi na unapređenju vlastitog izvoza.

"Mora se zaustaviti eskalacija uvoza koja je prekršila svaku mjeru", naglasio je, dodajući da Hrvatska uvozi mlijeko iz BiH, Češke, Mađarske, Njemačke i nešto manje iz Slovenije. "Hendikep mljekarske industrije je što nema subvencija, koje mljekari u Europskoj uniji imaju", kazao je Bobetić objašnjavajući zašto europski stočari imaju jeftinije mlijeko koje hrvatska uvozi.

"Dosta je ljudi propalo i netko mora odgovarati za to"

"Cijela Slavonija i ostatak Hrvatske će sutra biti blokirana traktorima koji su ostali kod kuće. Na Velesajmu nema više traktora, oni su na ulicama Zagreba", kazao je Miketek. Antun Laszlo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje kazao je da nije normalno što za tri litre mlijeka koje on proda po dvije kune može kupiti jednu litru mineralne vode.

"Nek' nam plate cijenu, dosta je ljudi propalo i netko mora odgovarati za to. S ministrom smo pokušali u zadnjih godinu dana", dodao je, najavljujući nastavak prosvjeda bez obzira što će ulice Zagreba biti prazne zbog produženog vikenda. Na to mu je uskoro odgovorio državni tajnik.

"Nas 200 traktora u Zagrebu ne impresionira. Mi radimo svoj posao. Ako on misli da Šuker ili Sanader mogu izvući još par milijardi iz nekog džepa, neka to kaže javno", kazao je Kuterovac, a onda je emisija odjavljena.

Sastanak kod Polančeca sutra u 9 sati

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, prosvjednici koji će prespavati noć na cesti, u Vukovarskoj ulici, ujutro će se ipak sastati sa potpredsjednicima Vlade Jadrankom Kosor i Damirom Polančecom čije je Ministarstvo gospodarstva u neposrednoj blizini Pankretićevog. Ministar poljoprivrede nije pozvan.

I.Ć., M.M.,R.I,T.K.,A.B.
Foto: Danko Ruvić, Bruno Konjević, Sandra Šimunović,Vlado Kos, Željko Hajdinjak, Miroslav Martinić (Cropix)

Pročitajte više