Izbori u Španjolskoj: Svi stanovnici jednog sela glasali u 26 sekundi

Foto: Wikipedia

Villaroya, selo na sjeveru Španjolske, prvo je glasalo danas na parlamentarnim izborima u zemlji kada je svih njegovih sedam stanovnika s pravom glasa ubacilo glasačke listiće za samo 26 sekundi. Nakon što su se u 9 sati otvorila birališta u Španjolskoj, stanovnici tog sela srušili su vlastiti rekord za tri sekunde. U svibnju im je, naime, na lokalnim i regionalnim izborima trebalo 29 sekundi da završe glasanje.

Španjolska je puna sela koja su napustili mladi i koja polako nestaju. Villaroya je mjesto u pokrajini La Rioja koje zbog malog broja stanovnika tradicionalno najbrže glasa na izborima. Od njegovih sedam žitelja troje je prema zakonu sjedilo za stolom s biračkom kutijom, a još troje ih je imalo ulogu zamjena.

"Ovo nam je postala tradicija"

Samo je jedan stanovnik bez obveze rada na biralištu ubacio svoj listić. Sedmero stanovnika zapljeskalo je nakon što su ubacili listiće u kutiju, a u podne slijedi ručak. "Ovo nam je postala tradicija", rekao je načelnik mjesta Salvador Perez ispred brojnih novinara koji su došli zabilježiti taj trenutak.

Perez je načelnik od 1973. godine. U svibnju je na lokalnim izborima dobio novi mandat, a u rujnu će se napuniti 50 godina od kada je došao na vlast u Villaroyi.

Dva velika iseljenička vala

Villaroyu su stanovnici, većinom poljoprivrednici, počeli napuštati početkom 20. stoljeća iseljavajući se u Ameriku. Drugi iseljenički val uslijedio je 1960-ih kada su zatvoreni rudnici ugljena gdje su radili mnogi od tadašnjih 300 stanovnika.

U Španjolskoj je danas pozvano 37 milijuna birača na izbore na kojima bi prema anketama oporbena Narodna stranka desnog centra mogla preuzeti vlast od socijalističke stranke premijera Pedra Sancheza. Sanchez je sazvao parlamentarne izbore, planirane za prosinac, nakon slabih rezultata svoje stranke na lokalnim i regionalnim izborima u svibnju.

Pročitajte više