Semneby i Šimonović o pozitivnom OESS-ovom izvješću o RH

HRVATSKA vlada odlučnija je rješavati preostala politička pitanja iz mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj, pokazuje polugodišnje izvješće misije koje je u ponedjeljak predstavio njezin voditelj Peter Semneby zamjeniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivanu Šimonoviću, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Šimonović je primio voditelja misije OESS-a u Hrvatskoj koji ga je obavijestio o Polugodišnjem izvješću Misije OESS-a o napretku Hrvatske u razdoblju od studenoga 2002. do srpnja 2003., piše u priopćenju MVP-a.

Najveći napredak ostvaren je koncipiranjem zakonodavnog i administrativnog okvira povratka izbjeglica koji omogućuje povratak i onih koji su izgubili stanarska prava, te kroz usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prenosi MVP u priopćenju.

Izvješće je pozitivno intonirano i konstatira povećanu odlučnost Vlade RH u rješavanju preostalih političkih pitanja iz mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj, piše MVP.

Izvješće, koje će u utorak biti predstavljeno medijima a 10. srpnja i Stalnom vijeću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču, ujedno ukazuje da se proteklo razdoblje može okarakterizirati kao pozitivna prekretnica u naporima hrvatske Vlade, piše MVP.

Prema ocjeni Šimonovića povoljan ton Izvješća važan je u svjetlu početka razmatranja mandata OESS-a u RH u proračunskoj godini 2004., te odražava objektivno postignut napredak.

Ocjene OESS-a važne su i za mišljenje o kandidaturi RH za EU koje priprema Europska komisija, dodaje MVP u tekstu.

Pročitajte više