šemso tanković na htv-u predstavio izborni program sda

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemso Tanković predstavio je večeras na HTVu izborni program te stranke, ocijenivši da su Bošnjaci "nedvojbeno najobespravljenija manjina u Hrvatskoj".

SDA je svoje kandidate istaknula u 12. izbornoj jedinici u kojoj zastupnike biraju manjine. Trojica kandidata SDA natječu se za zastupnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Ocijenivši da Bošnjaci imaju izborno iskustvo u Hrvatskoj, Tanković je kazao kako su "1990. glasovali protiv komunizma, a 2000. protiv HDZ-a, čija je vlast učinila anticivilizacijski iskorak kad je iz Ustava izbacila bošnjačku i slovensku nacionalnu manjinu".

Na idućim će izborima, predviđa Tanković, Bošnjaci glasovati afirmativno, birajući vlastite predstavnike u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je "SDA već odnijela moralnu pobjedu, jer se većina građana koji su se na popisu stanovništva očitovali kao Muslimani, odazvala pozivu stranke i u biračke se popise upisala kao Bošnjaci".

Biračima je obećao da će se u Saboru zauzimati za ispravak "nepravedna zapostavljanja, pa i zabrane bošnjačkog imena u nekim hrvatskim krajevima", te da će biti most s maticom BiH.

(Hina) ibob/tr jn

Pročitajte više