Senat Sveučilišta: Pročelnik studija "nasljednika" Veleučilišta ponudio ostavku

NA DANAŠNJOJ sjednici Senata Sveučilišta u Splitu pročelnik Odjela stručnih studija, "nasljednika" ukinutog Veleučilišta, Vinko Belak ponudio je ostavku jer fakulteti i druge visokoškolske ustanove nisu surađivali s Odjelom u kojemu, kako je rekao, još vide bivše Veleučilište, a rasprava o ostavci odgođena je za sljedeću sjednicu.

Zbog takva odnosa Odjel neće u iduću akademsku godinu moći upisivati nove studente na prvu godinu pojedinih studija, a upitno je i daljnje održavanje nastave u Vukovaru. Bez pomoći fakulteta Odjel ne može organizirati nastavu u udaljenim nastavnim središtima, ali te pomoći nema, kazao je Belak, jer je ostala odbojnost prema bivšim studentima Veleučilišta.

Predsjednik vukovarskoga Studentskog zbora Marijo Slaviček upozorio je Senat da mora poštovati uredbu kojom je bivša Vlada ukinućem Veleučilišta obvezala splitsko Sveučilište da organizira nastavu u svim nastavnim središtima bivše ustanove, pa tako i u Vukovaru.

Pročelnik Belak je k tomu upozorio kako je nakon odluke da se ne upisuju studenti prve godine solinsko Poglavarstvo najavilo da će otkazati najam prostora bivšeg Veleučilišta u tom gradu koje je, po uredbi bivše Vlade, odnosno bivšeg ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege, o ukinuću Veleučilišta, kao i sve druge prostore, preuzelo Sveučilište, odnosno novoutemeljeni Odjel stručnih studija.

Dekan Umjetničke akademije Nikola Buble upitao je u raspravi "gdje je sada bivši ministar Flego koji nas je u ovo uvalio političkom odlukom".

Rasprava o ostavci pročelnika Odjela stručnih studija Vinka Belaka odgođena je na prijedlog rekotra Ivana Pavića do iduće sjednice Senata, kako bi se u međuvremenu pokušali ukloniti uzroci zbog kojih je ponudio ostavku. Na toj će se sjednici raspravljati i o drugim teškoćama te o tome kad bi trebalo razraditi plan upisa na prvu godinu, ako to bude moguće.

Rektor Pavić izvijestio je da je Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa u proračun uvrstilo troškove svih kapitalnih investicija splitskoga Sveučilišta, to jest 7,5 posto novca više nego lani. Prihvati li Hrvatski sabor takav proračun, bio bi osiguran novac za nastavak gradnje sveučilišnoga kampusa.

Iduće akademske godine Split bi trebao dobiti i studije sociologije i mediteranske kulture i krajobraza, a za osnutak i organizaciju potonjeg dogovorena je stručna suradnja s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i očekuje se dopusnica Ministarstva znanosti, prosvjete i športa. Taj bi studij pohađalo 30 studenata koji bi stjecali diplome diplomiranih inženjera mediteranske kulture i krajobraza. Za studij sociologije još nije dovršen plan i program na temelju kojega će se zatražiti dopusnica za izvođenje nastave, izvijestio je rektor Pavić, no sve su pripreme već obavljene.

Pročitajte više