Senator: Svemirske posade osposobiti za popravak oštećenja

AMERIČKI senator i bivši astronaut izjavio je da bi svemirske posade ubuduće trebalo osposobiti za popravke letjelica i informirati ih o mogućim teškoćama u letu, kako bi ih mogli sami ukloniti.

"Je li moguće na neki način uključiti buduće posade u rješavanje neočekivanih problema?", upitao je senator Bill Nelson koji je 1986. letio space shuttlom Columbia.

Nelson, demokrat s Floride, član je senatskog Pododbora za znanost, tehnologiju i svemir koji nadzire NASA-u. Prošlog je tjedna zatražio od Odbora za utvrđivanje uzroka pada Columbie da utvrdi kada je kontrola misije uočila probleme što su izbili prilikom ulaska letjelice u zemljinu orbitu.

Columbia se raspala nad Teksasom 1. veljače, a svih je sedmero članova posade smrtno stradalo.

NASA-ini dužnosnici objavili su da članovi posade nisu mogli popraviti oplatu oštećenu pri polijetanju shuttla 16. siječnja, kada su se krhotine izolacijske pjene odvojile od vanjskog spremnika za gorivo i udarile u lijevo krilo.

Nelson kaže da bi članove budućih posada trebalo osposobiti i opremiti ih alatom za popravak takvih oštećenja.

Zamjerio je NASA-i što od Ministarstva obrane nije zatražila špijunski teleskop kojim bi se otkrili razmjeri oštećenja na oplati koja služi za zaštitu od užarenih plinova prilikom ulaska u Zemljinu orbitu. NASA je to najprije zatražila, a potom odustala.

"Jesmo li to trebali fotografirati? Naravno da jesmo, jer bi nam to pružilo dodatne informacije", ustvrdio je Nelson.

Njega zanima i je li NASA mogla izmijeniti plan slijetanja shuttla, primjerice promijeniti kut ulaska kako bi se smanjila temperatura na lijevom krilu.

Pročitajte više