Senatori kritiziraju Trumpove izjave nakon sastanka s Putinom

Foto: EPA

VODEĆI senatori demokrata ali i republikanaca u ponedjeljak su kritizirali izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa s  konferencije za novinare nakon razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u finskom Helsinkiju.

Senator Lindsey Graham, jedan od vodećih republikanaca, ocijenio je kako je Trumpov nastup na konferenciji za tisak u Helsinkiju poslao Moskvi poruku o "slabosti" SAD-a.

Trump je u ponedjeljak rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao".

"Naši odnosi nikada nisu bili gori nego sada, ipak to se promijenilo prije oko četiri sata", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Trump s Putinom razgovarao preko dva sata

Trump je najprije više od dva sata razgovarao izravno s Putinom u nazočnosti samo prevoditelja, a kasnije su se razgovorima pridružila njihova izaslanstva.

"Propuštena prilika za predsjednika Trumpa da odlučno pozove Rusiju na odgovornost za miješanje 2016. i uputi snažnu poruku glede budućih izbora. Taj odgovor predsjednika Trumpa Rusija će vidjeti kao znak slabosti i stvoriti mnogo više problema nego ih riješiti", napisao je Graham na Twitteru.

Republikanski senator Jeff Flake na Twitteru je Trumpove riječi ocijenio "sramotnim".

"Nikada nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Države. To je sramotno", napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trumpovi postupci "osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika".

"Nepromišljeno, opasno i  slabo je da se predsjednik Sjedinjenih Država svrsta uz predsjednika Putina protiv američkog zakona, američkih dužnosnika obrane i američkih obavještajnih agencija. Predsjednik se stavlja ispred naše zemlje", napisao je Schuman.

Pročitajte više