Sergej Lavrov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH

PRILIKOM svog posjeta Sarajevu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov se zauzeo za zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

"Vjerujemo da stanovnici BiH moraju svoju sudbinu uzeti u svoje ruke", rekao je Lavrov na susretu s vođom BIH diplomacije Svenom Alkalajem. "Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći da se Ured visokog predsjednika što prije zatvori", prenosi AFP Lavrovljeve riječi.

Ipak, Lavrov je naglasio da će Rusija podržati preoblikovanje Ureda visokog predstavnika u Ured predstavnika EU koji bi u BiH sudjelovao na nivou savjetovanja i usklađivanja, a ne da nameće svoje odluke i miješa se u unutarnje poslove BiH.

Rusija protiv širenja NATO-a

Lavrov je dodao da će Rusija podržati svaki unutarnji dogovor kojega postignu predstavnici triju naroda u BiH, te da taj dogovor mora biti postignut konsenzusom.

Tijekom boravka u Sarajevu Lavrov se sastao i s članovima predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem kojima je također predstavio stajalište Rusije da BiH mora sama odlučivati o svojoj budućnosti.

Po pitanju ulaska u NATO, Lavrov je rekao da se Rusija protivi proširenju toga savezta, ali da je suverena odluka BiH hoće li se u NATO uključiti ili ne.

Pročitajte više