Šešelj ponovno iskoristio hašku sudnicu kao pozornicu

ČELNIK srpskih radikala Vojislav Šešelj u utorak je pred Haškim sudom (ICTY) rekao da se ne osjeća krivim prema optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti a pojavljivanje u sudnici ponovno je iskoristio za sebi svojstvenu predstavu.

"Ne osjećam se krivim", odgovarao je Šešelj (48) nakon čitanja svake od 14 točaka haške optužnice kojom ga se tereti za etničko čišćenje u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini u razdoblju 1991-93.

Prilikom ulaska suca Wolfganga Schonburga u sudnicu, Šešelj je odbio ustati, a kasnije se požalio da bi na njegovom izjašnjavanju o krivnji trebalo biti cijelo raspravno vijeće a ne jedan sudac.

Za tužiteljicu Carlu del Ponte, koja je prisustvovala raspravi, rekao je da ima manje pravničkog talenta od njega, a njezinu izjavu na tiskovnoj konferenciji od 6. ožujka - da Šešelj "živi od izazivanja skandala" - nazvao je nedopustivom.
Šešelj je na prvom ročištu 26. veljače iskoristio pravo da se o krivnji izjasni u roku 30 dana. Od tužiteljstva je tada zatražio da se optužnica očisti od "terminoloških nejasnoća", odnosno od njemu, kako je rekao, nerazumljivih hrvatskih i engleskih izraza.

Danas je ponovio zahtjev da mu se dokumenti dostavljaju "isključivo na srpskom jeziku" što je sudac Schonburg odbio. Citirajući Rječnik srpsko-hrvatskog jezika iz 1967. ustvrdio je "kako nema nikakve sumnje da Šešelj razumije jezik na kojem su dostavljeni dokumenti".

Šešelj je sudu dostavio podnesak, pisan rukom na više od 100 stranica, u kojem obrazlaže svoje protivljenje inicijativi da mu se dodijeli branitelj.

Uz ocjenu kako "nikada nije upoznao boljeg odvjetnika od sebe",

inicijativu Tužiteljstva odbacio je kao "neozbiljnu".

Sučev prijedlog da za podneske koristi lap top ili pisaći stroj nije prihvatio, već je zatražio daktilografa.

Ponovio je zahtjev da mu Tribunal nadoknadi 438 dolara koliko je platio kartu za zrakoplov do Haaga i da se njegovoj obitelji i prijateljima osiguraju "vize UN" za posjet pritvoru u Schenevingenu, jer ih od Nizozemske ne žele tražiti.

Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke i jedan od najgorljivijih ideologa velikosrpstva, koji nosi titulu četničkog vojvode, u pritvoru Haškog suda nalazi se od 24. veljače.

Optužnica ga tereti po osam točaka za zločine protiv čovječnosti i šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja za njegovo sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu pod vodstvom Slobodana Miloševića. Prema optužnici cilj tog zločinačkog pothvata bilo je prisilno uklanjanje, zločinima, ubojstvima, progonima i razaranjem, većine Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s trećine teritorija Hrvatske, većih dijelova BiH i dijelova Vojvodine radi njihova priključenja novoj državi pod dominacijom Srba.

Pročitajte više