Sessa: Ne znam gdje sam se zamjerio Milanoviću

AKTUALNI predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa rekao je kako "ne zna gdje se zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću", no da o tome ne bi ni špekulirao. 

"Nikakvih velikih otvorenih sukoba nije bilo, bilo je možda nekih razmjernih mišljenja u vremenu kad sam ja bio predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, a gospodin Milanović je bio premijer, ali ne znam. Ne bih o tome uopće špekulirao. Teško je biti sudac u ovoj vlastitoj stvari, ja se tu ne bih uopće javno upuštao u neke polemike o tome", rekao je Sessa za RTL Danas.

Podsjetimo, predsjednik Milanović jučer je rekao kako neće podržati ni jednog od tri kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Među njima je i Sessa. 

"Čini mi se da je zakon prilično jasan. On je izmijenjen i nakon izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. godine upravo zato da se na neki način, možda ne najspretnije, ograniči arbitriranje politike kod izbora sudaca. Ona osoba koja bude imenovana za predsjednika Vrhovnog suda, ako nije sudac, postaje automatski i sudac Vrhovnog suda, što je u svakom slučaju dobro jer tako ta osoba ima jednu sigurnost u slučaju da, kad nije više predsjednik, zadrži svoju sudačku dužnost. Zakon je tako sročen da smanji tu mogućnost i prevladavajući utjecaj politike jer on je i dalje vrlo velik'', rekao je Sessa.

Predsjednik Vrhovnog suda predstavlja sudstvo

Na pitanje kako gleda na to da politika bira jednu tako važnu funkciju Sessa kaže:

''Neki standardi Vijeća Europe govore kako predsjednik Vrhovnog suda predstavlja sudstvo, a nije predsjednik svih predsjednika ni sudaca niti je vladar sudbene vlast jer vladar sucima su Ustav i zakoni. Da se bira na isti način kao što se biraju i suci, to je preporuka Vijeća, a nije svugdje tako, ali negdje neka tradicija pokazuje da se glas struke uvažava, dakle ne dovodi se u pitanje'', kazao je Sessa.

Sessa je upitan je li zadovoljan svojim mandatom.

"Nikad čovjek koji je malo samokritičan ne može biti skroz zadovoljan onim što je radio i sigurno da je bilo stvari koje su se mogle više. Zadovoljan sam utoliko jer samo nakon dugo godina, što nije uspio nijedan predsjednik od osamostaljenja Hrvatske, uspio postaviti Vrhovni sud u ustavnu poziciju. To smo mi uspjeli", rekao je Sessa.

Uhićenje suca Trgovačkog suda

Komentirao je i uhićenje suca Trgovačkog suda.

"Što se tiče situacije na Trgovačkom sudu, mogu reći da tog raspleta ne bi bilo da nije bilo suca. U pregledu rada toga suca, prije nego što je pokrenut stegovni postupak, predsjednik suda je uočio neke dubioze, da tu nešto ne valja. I on je taj koji je inicirao cijeli postupak i istragu. To je dobra stvar. Drugo, mjere nisu pukle. Meni nije logično da je tražio razrješenje. Ima više imuniteta kao sudac", poručio je Sessa

Pročitajte više