Đuro Sessa: Nitko normalan ne može opravdati druženja sudaca s Mamićem

Foto: Denis Kapetanović/Pixsell

ĐURO SESSA, predsjednik Vrhovnoga suda, tvrdi da se sa Zdravkom Mamićem susreo jednom, davno, još kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, što bi značilo da i on, očekivano, negira optužbe pravomoćno osuđenog dugogodišnjeg Dinamova moćnika. K tome, zapazio je da "nitko normalan" ne može opravdati druženja osječkih sudaca s Mamićem.

Mamić Sessu nazivao kleptomanom, kriminalcem i varalicom

Kao što je više nego poznato, nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom mu je odmjereno šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, Mamić je dio osječkih sudaca optužio za korumpiranost, ali nije birao riječi ni kada je govorio o Sessi. Nazvao ga je kleptomanom, kriminalcem i varalicom te kazao da mu je "osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice", vikao je Mamić o čelniku Vrhovnoga suda.

VIDEO Bjegunac Mamić: Podmićivao sam Sessu, sucima iz Osijeka sam dao 500.000 eura

"Zdravka Mamića vidio sam jednom u službenom svojstvu kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu kada sam ga primio kao stranku, prije otprilike osamnaest godina. Sa dotičnim se nikada nisam družio", bio je rezolutan Sessa u pisanom odgovoru na Indexova pitanja. Prije dva dana, kada je Mamić počeo prozivati suce, iz Vrhovnog suda poručeno je da "predsjednik suda nema namjeru odgovarati ili komentirati ponovljene apsurdne i neistinite tvrdnje iznesene na konferenciji za medije u Mostaru".

Razlika između splitskog i osječkog slučaja

No, nije tu kraj našoj znatiželji. Interesiralo nas je zašto Vrhovni sud šuti u slučaju osječkih sudaca, a nedavno se oglasio kad je skupina njihovih splitskih kolega feštala u konobi Željka Keruma. Evo odgovora predsjednika Vrhovnoga suda:

"U tzv. 'splitskom slučaju' bio je uključen i predsjednik Županijskog suda u Splitu pa je bilo nužno reagirati sa najvišeg tijela sudske uprave jer, po prirodi stvari, nije se moglo očekivati da će na odgovarajući način reagirati predsjednik suda. To dokazuje i pokrenut postupak radi povrede Kodeksa sudačke etike u tom slučaju koji još nije pravomoćno okončan", objašnjava Sessa.

Zanimljivo, mediji su objavili kako je sudačko vijeće splitskog Županijskog suda zaključilo da se njihovi kolege Bruno Klein - ujedno i predsjednik Županijskog suda - Dinko Mešin, Miho Mratović i Tomislav Zlodre nisu ogriješili o Kodeks družeći se s Kerumom u konobi u vrijeme kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni zbog epidemioloških mjera. Istodobno je sudačko vijeće Visokog upravnog suda ustvrdilo da je Silvio Čović, predsjednik splitskog Upravnog suda, boravkom na istoj zabavi u isto vrijeme prekršio taj Kodeks, premda nema baš ni jednog dokaza da se Čović tamo ponašao drugačije od kolega. 

"Reakcija će uslijediti vrlo brzo"

Nakon digresije vraćamo se Sessinim riječima o vezi između Mamića i osječkih sudaca: "U ovom tzv. 'osječkom slučaju' prvi po liniji sudske uprave pozvan je reagirati predsjednik Županijskog suda u Osijeku i, koliko je meni poznato, ta reakcija odnosno pokretanje odgovarajućeg postupka, uslijedit će vrlo brzo. Nitko normalan, naravno, ne može naći ni jednu riječ opravdanja za ovakva ponašanja, pogotovo ako su se 'druženja' zbivala u vrijeme trajanja postupka", rezolutan je, ovom prigodom, prvi čovjek Vrhovnoga suda.

Pročitajte više