Šest najrepresivnijih režima u UN-ovom povjerenstvu za ljudska prava

Šest režima koji spadaju među najrepresivnije u svijetu su članovi tijela Ujedinjenih naroda (UN) zaduženog za zaštitu ljudskih prava, objavila je u četvrtak američka nevladina organizacija za ljudska prava i demokraciju Freedom House.

Kina, Kuba, Eritreja, Saudijska Arabija, Sudan i Zimbabve, koji imaju "strašno stanje ljudskih prava" usklađeno rade kako bi spriječili 53-člano UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava (CHR) da suzbija kršenje ljudskih prava, rekao je u priopćenju Freedom House čije je sjedište u Washingtonu.

Represivne vlade koje uživaju članstvo CHR-a čine 11 posto zemalja članica i uspješno su potkopale mandat Povjerenstva, kaže organizacija.

"Radije nego da služi kao pravi međunarodni forum za identificiranje i javnu osudu najtežih kršitelja ljudskih prava na svijetu, CHR umjesto toga štiti kršitelje, omogućujući im da osuđuju demokratske države koje poštuju vladavinu prava", rekla je Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom Housea.

Članice Povjerenstva su i druge zemlje koje Freedom House klasificira kao "neslobodne", uključujući Pakistan, Butan, Egipat, Gvineju, Mauritaniju, Katar, Rusiju, Svazilend i Togo.

Windsor je pozdravila prijedlog glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da se stvori novo tijelo Vijeće za ljudska prava u koje bi se birale članice s najvišim standardima ljudskih prava.

(Hina) xsl yrub

Pročitajte više