Šest ruskih vojnika ušetalo je u Avdijivku. To je rezultat velike slabosti Ukrajine

Screenshot: Twitter

Tim ruskog pješaštva umarširao je u Avdijivku pješice te tako demonstrirao sve opasnosti brutalne četveromjesečne bitke za uništeni grad sjeverozapadno od Donjecka u istočnoj Ukrajini, piše Forbes.

Ukrajinska bespilotna letjelica uočila je šestoricu ruskih vojnika kako se približavaju gradu sa sjevera. No jedna bespilotna letjelica – ili nekoliko njih – napadala je Ruse granatama nanijevši im gubitke. Ali ne prije nego što su Rusi došetali do 700 metara od Ulice Hruševskog, glavne opskrbne rute u središte grada Avdijivke, gdje se stacionirala umorna 110. mehanizirana brigada ukrajinske vojske otkako je Rusija proširila svoj rat protiv Ukrajine prije dvije godine.

Kao što je već poznato, 110. brigadi i susjednim jedinicama ponestaje pješaštva, streljiva i vremena dok ruska vojska na teren ubacuje sve više vojnika u stroj za mljevenje mesa u Avdijivki.

Od prvog napada na Avdijivku početkom listopada ruska 2. i 41. kombinirana armija pretrpjele su razorne gubitke od ukrajinskih mina, topništva, bespilotnih letjelica, pješaštva i mehaniziranih protunapada.

U samo prva dva mjeseca Rusi su izgubili 13 tisuća vojnika koji su ili ubijeni ili teško ranjeni, a također su uništene ili napuštene stotine borbenih vozila. No ruski su se gubici od tada možda udvostručili.

Unatoč svemu, Kremlj je osvajanje ili rušenje Avdijivke postavio kao svoj glavni cilj dok njegova treća godišnja zimska ofenziva u Ukrajini kulminira. Rusi su napredovali nekoliko stotina metara duž nekoliko drugih sektora fronta. Ali sjeverno i južno od Avdijivke progurali su se kilometrima naprijed.

Ruska demonstracija moći nad malim gradom

Čini se da su se ruski čelnici pomirili s tim da će velik dio svoje ofenzivne borbene moći demonstrirati zauzimanjem ruševina jednog malog grada, koji je prije šireg rata imao 30 tisuća stanovnika, ali danas pruža utočište za samo nekoliko očajnih civila i – procjenjuje se – nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika.

"Protivnik se usredotočuje na zauzimanje Avdijivke", primijetio je Ukrajinski centar za obrambene strategije. "Zbog nedostatka resursa rusko vojno zapovjedništvo prisiljeno je smanjiti tempo napredovanja na svim ostalim frontovima."

Ruske snage u Ukrajini, koje broje 400 tisuća vojnika – udarni dio od ukupno dva milijuna vojnika – ostaju bez modernih oklopnih vozila i moraju prihvatiti velik broj nedovoljno obučenih regruta, uključujući i osuđene bivše zatvorenike, kako bi održali svoju snagu na prvoj liniji.

No i ukrajinske oružane snage od milijun ljudi također se bore da nabave moderna vozila i adekvatno obuče nove regrute. Ukrajince najviše zabrinjava to što imaju pet puta manje artiljerijskog streljiva od Rusa – što je neizbježna posljedica trenutne blokade američke vojne pomoći koju su prouzročili republikanci u američkom Kongresu.

Upravo taj nedostatak streljiva mogao je omogućiti šestorici ruskih vojnika da uđu u Avdijivku.

Da, ukrajinske trupe imaju pristup desecima tisuća malih bespilotnih letjelica mjesečno. Ali bespilotna letjelica s osobnim pogledom nosi samo pola kilograma eksploziva i ima domet ne veći od dva kilometra. Artiljerijska granata kalibra 155 milimetara, za razliku od toga, nosi preko 10 kilograma eksploziva i ima domet od najmanje 20 kilometara.

Izgleda da su tim bespilotnim letjelicama trebali sati da pronađu ili eliminiraju šestoricu infiltratora. A artiljerijskoj bateriji s dovoljno streljiva za to bi trebalo nekoliko minuta.

Čini se da Rusi postaju sve hrabriji jer se sve manje boje osiromašene ukrajinske artiljerije te stalno napreduju prema Avdijivki sa sjevera i juga. "Ruske trupe su koncentrirane na blokiranje Hruševske ulice", objasnio je Centar za obrambene strategije.

Hoće li ukrajinska vojska izdržati?

Kada Rusi blokiraju ulicu, ukrajinskoj 110. mehaniziranoj brigadi – ako je uopće još uvijek bude u Avdijivki u tom trenutku – moglo bi biti teško dopremiti opskrbu u grad. Sve dok ukrajinska 53. mehanizirana brigada ostaje u selu Sjeverno, četiri kilometra zapadno od Avdijivke, moguće je da se probijaju kamioni duž rubova šuma između sela i grada.

Ali kamioni bi mogli biti pod vatrom tijekom cijele vožnje. Teren je ravan istočno od Sjeverna i zimi golo preživjelo drveće ne pruža puno zaklona. Ruske snage udaljene su kilometar. S obzirom na rizik, ukrajinski zapovjednici mogli bi bilo koji dan donijeti odluku i povući 110. brigadu iz Avdijivke zajedno s preostalim civilima koji su spremni napustiti grad.

To je politička odluka koliko i vojna. I politika se mijenja u Kijevu. Prije dva dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je svog popularnog generala, karizmatičnog Valerija Zalužnog, i zamijenio ga nepopularnim bivšim načelnikom kopnenih snaga, generalom Oleksandrom Sirskim.

Zalužni ima reputaciju – zasluženu ili nezasluženu – za prihvaćanje pokretne obrane kako bi se minimizirali ukrajinski gubici. Sirski, s druge strane, ima reputaciju – ponovno, zasluženu ili nezasluženu – za prihvaćanje visokih gubitaka u tvrdim, statičkim borbama.
 

Pročitajte više